VUB-prof gaat ernstig zieke kinderen van IS-strijders helpen

© Bart Dewaele
| Gerrit Loots, professor psychologie (VUB)

VUB-professor Gerrit Loots mag nu toch met een team naar het noordoosten van Syrië vertrekken om de ernstig zieke kinderen van Belgische Syriëstrijders te gaan verzorgen. Een maand geleden werd zijn humanitaire missie op het laatste moment afgelast, omdat de Koerden hem de toegang tot de kampen weigerden.

Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad zaterdag.

Loots vertrekt nu samen met drie artsen. Al minstens drie Belgische kinderen zijn de afgelopen winter in de kampen gestorven. Loots liet eerder al verstaan dat hij de zwaarst gewonde kinderen terug mee naar België wil nemen.

“Ik heb daarover vergaderd met Buitenlandse Zaken”, zegt Loots. “We kunnen dat niet doen zonder toelating van de Belgische overheid.” Volgens Loots zijn er nog geen knopen doorgehakt, en heeft het kabinet gevraagd om hen op de hoogte te houden. “In de kampen groeit de wanhoop dat ze niet meer naar België zullen terugkeren."

De situatie in drie kampen die ze willen bezoeken, Al Hol, Al Roj en Ain Issa, is precair. Het accent ligt op het medische aspect, want de kinderen in de kampen zijn er heel erg aan toe en er is een grote nood aan antibiotica. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de psychologische ondersteuning van moeders die al kinderen hebben verloren.

Loots vertelde eerder in onze studio uitgebreid over zijn plannen en doelen in Syrië:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?