Vijf moslimverenigingen dienen klacht in tegen GAIA

© BRUZZ
| De campagne tegen onverdoofd slachten is een doorn in het oog van vijf moslimverenigingen.

Vijf moslimverenigingen hebben bij het Brusselse gerecht een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen dierenrechtenvereniging GAIA. Die zou met haar campagne voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten een inbreuk hebben gepleegd op de antiracismewet. Inmiddels is GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch al verhoord door de Brusselse politie. Dat meldt GAIA woensdag zelf in een persbericht. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar over het dossier.

De klacht gaat uit van vijf islamitische verenigingen, waaronder de belangrijke Association Internationale Diyanet (het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken) de Belgique. Die hebben klacht neergelegd wegens "het aanzetten tot haat en geweld" en wegens schending van de antiracismewet, zo meldt GAIA in haar persbericht.

"Diyanet en co struikelen over de afbeelding van een schapengezicht met een bloedtraan die over de wang rolt," klinkt het. "Sinds 2017 is dat het visuele uithangbord van GAIA's campagne voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten. De klacht, waarover GAIA pas recentelijk werd geïnformeerd, betreft de campagne van 2017 toen GAIA ook een nachtelijke wake hield aan het Huis van het Gewest, de zetel van de Brusselse regering."

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert verbolgen: "Dit is een poging tot intimidatie en verdachtmaking, die er zwaar over is. Hoeveel keer moet ik nog herhalen dat het GAIA uitsluitend te doen is om het dierenwelzijn? De bloedtraan die van de wang van het schapengezicht rolt, staat uiteraard symbool voor dat onmiskenbare, onnodige en vermijdbare dierenleed dat gepaard gaat met de praktijk van het onverdoofd slachten. Wij voeren vreedzaam campagne voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Gewest en maken daarvoor legitiem gebruik van ons recht op vrije meningsuiting."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?