1 maart 2020: de federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus

| De federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus.

Vijftiende besmetting in ons land bevestigd

TDN
© BRUZZ - Belga
03/03/2020
Updated: 04/03/2020 07.13u

Er is een vijftiende besmetting met het nieuwe coronavirus in België vastgesteld. Dat meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid dinsdagavond. De FOD zal voortaan dagelijks om 11.30 uur een stand van zaken geven over het aantal besmettingen, en niet langer om 10 uur.

De FOD Volksgezondheid maakte dinsdagochtend bekend dat er vijf nieuwe besmettingen zijn met het coronavirus. Een daarvan komt uit Brussel, wat het totaal in de hoofdstad op twee besmettingen brengt. Een van de nieuwe patiënten betreft vermoedelijk een ouder van kinderen die naar school gaan op het KA Etterbeek. Van bijna allemaal is geweten dat ze recent terugkeerden van vakantie in het noorden van Italië, net als de gevallen die zondag en maandag positief testten.

De stijging van het aantal gevallen en tests heeft te maken met de terugkeer van een aantal landgenoten na de krokusvakantie, meldt de FOD Volksgezondheid.

Drie van de nieuwe patiënten wonen in Vlaanderen, drie in Wallonië en één in Brussel. De patiënten hebben dezelfde gematigde symptomen: koorts, verkoudheid, hoest. Ze krijgen momenteel de nodige zorg in een veilige omgeving.

Twee Brusselse patiënten

Dat brengt het totaal aantal besmettingen in België op 15, van wie al één persoon genezen is.

Alle personen met wie de patiënten in contact is geweest, worden gecheckt op koorts en andere symptomen. In samenwerking met de Risk Management Group, besliste Brussels minister Alain Maron dit weekend om het noodplan in de Brusselse ziekenhuizen te activeren.

Basischool KA Etterbeek

De tweede Brusselse patiënt is wellicht een ouder van twee leerlingen aan de basisschool van het Koninklijk Atheneum in Etterbeek. De schooldirectie stuurde maandag een mail naar de ouders van de leerlingen om de besmetting te melden. De twee betrokken kinderen werden preventief thuis gezet.

De lessen op het KA Etterbeek gaan normaal door. "Samen met het CLB volgen wij de situatie op de voet", klinkt het in de brief. Er zal een CLB-arts in de basisschool aanwezig zijn. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is de kans op verdere besmetting erg klein en zijn geen andere maatregelen nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , FOD Volksgezondheid , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni