Europees Parlement annuleert evenementen wegens coronavirus

© European Parliament
| Het Europees Parlement op het Luxemburgplein (archiefbeeld).

Het Europees Parlement annuleert alle niet strikt wetgevende activiteiten de komende drie weken in Brussel uit voorzorg voor het coronavirus. De parlementsleden blijven gewoon aan het werk, maar hoorzittingen, recepties, seminaries of andere evenementen gaan niet door.

Het Europees Parlement ontvangt elk jaar 700.000 bezoekers. Die mogen de gebouwen tijdelijk dus niet meer in, omdat het risico op een verspreiding van het coronavirus te groot zou zijn. Enkel Europarlementsleden, hun kabinetsmedewerkers en uitgenodigde sprekers krijgen nog toegang.

De Europarlementsleden blijven dus gewoon aan het werk, maar ook voor hen gelden allerlei voorzorgsmaatregelen. De parlementsleden die in risicogebieden als Noord-Italië zijn geweest, wordt bijvoorbeeld gevraagd de komende twee weken thuis te werken.

Bevoegdheid

Het Huis van de Europese Geschiedenis, het Parlamentarium and Europa Experience blijven voorlopig wel toegankelijk voor bezoekers. "Tot de lokale autoriteiten anders beslissen", klinkt het in een communiqué van David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement.

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad, trekt evenwel de bevoegdheid van Sassoli in twijfel. "De beslissing om alle publieke evenementen gedurende drie weken te annuleren, is niet gerechtvaardigd op het Brusselse of federale niveau. Als we nu allemaal eens kalm blijven?", tweet Close naar aanleiding van de geannuleerde Burgemeestersconvenant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?