kbc

| De hoofdzetel van bank KBC aan de Havenlaan. De bank wil in de strijd tegen het coronavirus vergaderingen zoveel mogelijk beleggen via Skype. Daardoor wordt lichamelijk contact vermeden en verkleint de kans op besmetting.

Taskforces, thuiswerk en gezond verstand moeten corona halt toeroepen

Godfried Roelant
© BRUZZ
02/03/2020

Handgels en zakdoekjes blijven voorlopig de grootste wapens in de bestrijding van het coronavirus. Sommige Brusselse bedrijven en scholen richten wel een taskforce op die de situatie monitort. Aan personeel dat de voorbije weken in risicogebied vertoefde wordt gevraagd om even van thuis uit te werken. Het gemeenschaps- en katholiek onderwijs stemmen extra maatregelen verder af op het dagelijks advies van de FOD Volksgezondheid.

Blijven werken en naar scholen gaan is de boodschap zolang je geen symptomen vertoont van het ondertussen wereldwijd verspreide coronavirus. Tal van Brusselse bedrijven en onderwijsinstellingen hanteren die stelregel. Een aantal ondernemingen richtte ondertussen wel een taskforce op en vraagt werknemers die recent in risicogebieden verbleven om van thuis uit te werken.

Vergaderen via Skype

Dat geldt onder meer bij de banken Belfius, BNP Paribas Fortis en ING, alsook bij vastgoedbedrijf AG Real Estate en voedselproducent Nestle. Personeel dat terugkeerde uit risicogebied krijgt daar het advies om twee weken niet op kantoor te komen. Verder gaan zakenreizen naar risicobestemmingen niet door en worden bij de bank KBC, daar waar mogelijk is, vergaderingen gehouden via internet met een Skypeverbinding.

Overal zijn handgels en zakdoekjes ter beschikking en wordt aangeraden om bij een niesbui de elleboog als bacteriewerend schild te gebruiken.

Maar er wordt vooral gerekend op ‘het gezond verstand’ om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Overal zijn handgels en zakdoekjes ter beschikking en wordt aangeraden om bij een niesbui de elleboog als bacteriewerend schild te gebruiken.

Daarnaast kijken heel wat ondernemingen voor extra voorzorgsmaatregelen naar de FOD Volksgezondheid die elke dag een coronabulletin uitstuurt. Wanneer daarin nieuwe aanbevelingen staan, geven bedrijven aan die te zullen opnemen in hun werking.

‘Geen paniek creëren’

Paniek is een slechte raadgever. Zowel het gemeenschaps- als het katkoliek onderwijs houden het daarom op een versterkte persoonlijke hygiëne. “Al zijn er voor de vakantie wel nieuwsbrieven uitgestuurd naar leerkrachten en ouders van leerlingen om hen op de hoogte te brengen van het probleem”, zegt Christel Herbosch van het katholiek onderwijs.

“Daarin wordt gevraagd om zieke kinderen, zoals altijd, thuis te laten. In de tekst werd ook nog eens de nadruk gelegd op het belang van propere handen door ze regelmatig te wassen of te zuiveren met een gel.” Voor buitenlandse schoolreizen wordt gekeken naar het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als dat negatief is, gaat de uitstap niet door. Het gemeenschapsonderwijs volgt dat voorbeeld en voert gelijkaardige initiatieven door.

Op zaterdag 7 maart vindt in hogeschool Odisee een opendeurdag plaats. De directie en de speciaal opgerichte taskforce laten weten dat de gebruikelijke hygiëne-instructies duidelijker zichtbaar zullen zijn in de toiletten. Op die manier moet de infodag op de best mogelijke manier verlopen, zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus, voorzorgsmaatregelen bedrijven en scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni