Coronavirus: 8 Belgische besmettingen, één Brusselaar

© Peter Dhondt-BRUZZ
Updated: 02-03-2020 - 08:49

In Brussel is een eerste geval van het coronavirus bekend geraakt. De patiënt komt uit een risicogebied en vertoont infectiesymptomen maar stelt het in het algemeen goed.

Op basis van de vastgelegde nationale procedure werd de patiënt naar huis teruggestuurd met een strikte aanbeveling tot binnen blijven. Alle personen met wie de patiënt in contact is geweest, worden gecheckt op koorts en andere symptomen. In samenwerking met de Risk Management Group, besliste Brussels minister Alain Maron dit weekend om het noodplan in de Brusselse ziekenhuizen te activeren.

Volgens Waals minister Christie Morreale op de website van RTL gaat het om een vrouw die terugkwam van Milaan. Ondertussen zijn er in ons land 6 nieuwe besmettingen gesignaleerd, wat het totaal op gevallen brengt. Ondertussen is de eerste patiënt genezen.

Alle nieuwe besmettingen betreft mensen die teruggekeerd zijn uit het risicogebied in het noorden van Italië. "Ze zijn afkomstig uit verschillende delen van het land", zei Maggie De Block.

"Drie van hen komen uit hetzelfde gezin. De meesten zijn ook niet heel erg ziek, maar ik vraag toch om de privacy van die mensen te respecteren en niet op die mensen te jagen. Sommigen zijn thuis, anderen zijn in het ziekenhuis. Er is sowieso opvolging."

"De meesten hebben zich spontaan gemeld bij het ziekenhuis omdat ze uit het risicogebied komen, en proactief een test aangevraagd", aldus De Block. "Er zijn honderden testen gebeurd, dan is het ergens wel logisch dat er zes positieve gevallen zijn." De federale diensten plannen voortaan elke dag om 10 uur een update van het aantal nieuwe gevallen.

Om 8u wordt de situatie besproken op een uitzonderlijk overleg met de federale ministers op het kabinet van premier Sophie Wilmès. Iets later deze ochtend zullen bij het lokale overleg de 19 Brusselse burgemeesters samenkomen met de chef van de Brusselse politie bij Brussel Preventie en Veiligheid aan Churchill. Om 11u volgt een algemene persconferentie.

Ondertussen werd al overgegaan naar fase 2 van het nationaal Corona-plan. Dat wil zeggen dat de geneesheren proberen in kaart te brengen wie in de omgeving van de patiënten met hen in contact is geweest, en als het mogelijk en nodig is, te testen.

Burgers die vermoeden dat ze zelf een besmetting hebben opgelopen, kunnen bellen naar het nummer 0800/14689 of kunnen terecht op doctorbrussels.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?