Coronavirus boezemt vliegtuigreizigers angst in

© PhotoNews
| De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA vraagt dat door de buitengewone omstandigheden de slotregels op luchthavens worden aangepast. Slots zijn de tijdvensters die luchtvaartmaatschappijen krijgen voor het opstijgen en het landen op een luchthaven. Maar als niet minstens 80 procent van die slots gebruikt worden, riskeren maatschappijen die het jaar daarna te verliezen.

Uit vrees voor reizen in tijden van het coronavirus laten veel vliegtuigreizigers hun ticket vervallen. Dat zegt de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) vandaag. Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden volgens IATA dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen op sommige vluchten.

Het is al langer duidelijk dat het coronavirus een grote impact heeft op het toerisme, en dus ook op de luchtvaartsector. Heel wat maatschappijen verminderen hun vluchtaanbod, omdat de vraag keldert.
Brussels Airlines bijvoorbeeld zei vorige week dat het een impact voelde op het aantal boekingen op bijna alle Europese markten, en dat het de komende twee weken 30 procent van het aanbod op Noord-Italië schrapt.

De maatschappij overweegt daarom tijdelijke werkloosheid. IATA zegt weet te hebben van een grote luchtvaartmaatschappij, waarbij het aantal boekingen op Italië volledig is stilgevallen. Nog een maatschappij meldt dat de totale vraag een kwart lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar.

De internationale organisatie schatte een tiental dagen geleden dat het coronavirus de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd meer dan 29 miljard dollar zou kosten. Maar toen ging ze er nog van uit dat de impact grotendeels beperkt zou blijven tot Oost-Azië. Volgens topman Alexandre de Juniac zou het coronavirus een aantal maatschappijen in gevaar kunnen brengen.

Vraag om 'slot'-regel op te schorten tot en met oktober

IATA vraagt dat door de buitengewone omstandigheden de slotregels op luchthavens zouden worden aangepast. Slots zijn de tijdvensters die luchtvaartmaatschappijen krijgen voor opstijgen en landen op een luchthaven.

Op ruim 200 luchthavens wereldwijd wordt met slots gewerkt, zo ook op Brussels Airport. Maar als ze niet minstens 80 procent van die slots gebruiken, riskeren ze die te verliezen voor het volgende jaar.

De organisatie wil die maatregel nu tot en met oktober laten opschorten. "Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit aanpassen aan de marktomstandigheden, zonder dat ze vliegtuigen leeg moeten laten vliegen alleen om hun slots te kunnen behouden", luidt het in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?