Vilvoords burgemeester Bonte: 'We gaan de paraplu's zien opengaan'

De roep om een interventie van de federale overheid in het veiligheidsbeleid en de 'bestuurlijke chaos' in Brussel weerklinkt opnieuw na de zware rellen van zaterdagavond. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) spreekt van 'schuldig verzuim', zowel van de federale wetgever als de politiediensten. 

Vilvoords burgemeester en Kamerlid Hans Bonte (SP.A) reageert scherp op de rellen van zaterdagavond. “Ik ben geschokt door de lamlendigheid van het veiligheidsbeleid, dat de straat zomaar afgeeft aan een bende crapuul.” 

“Ik hoor dat men een onderzoek gaat starten. Ik voorspel u dat we de ene paraplu na de andere gaan zien opengaan", zegt Bonte in de krant. "Het is een illustratie van de bestuurlijke chaos in het veiligheidsbeleid van onze hoofdstad. Bepaalde criminaliteitsfenomenen verspreiden zich op die manier naar de rest van het land.”

Gevolgen in Vilvoorde
Bonte voelt de gevolgen naar eigen zeggen in zijn eigen gemeente. “Brussel is en blijft de achilleshiel op vlak van veiligheid en dat merk je in een stad als Vilvoorde. Radicalisering, georganiseerde drugscriminaliteit en andere overlastfenomenen hebben bijna altijd een link met onze hoofdstad."

"Zelfs in die mate dat wanneer we in Vilvoorde problemen harder aanpakken, individuen uit bepaalde milieus komen zeggen dat ze naar Brussel verhuizen. Dat heb ik persoonlijk meegemaakt met een zwaar geradicaliseerde jongen”, getuigt Bonte.

“De federale overheid moet in eerste instantie orde op zaken stellen in de veiligheidsarchitectuur in onze hoofdstad”, besluit Bonte. “Want de rellen van gisteren zijn een gevolg van schuldig verzuim. Niet alleen door de federale wetgever, ook door politiediensten.”

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?