Een patiëntenkamer in ziekenhuis Delta

Virtual Hugs: geef je oude smartphone aan eenzame patiënten of ouderen

© Belga
07/04/2020
Updated: 07/04/2020 07.23u

Consultingbureau Deloitte, sociale onderneming Close The Gap en universiteit VUB slaan tijdens de coronacrisis de handen in elkaar. De drie organisaties zamelen gebruikte tablets en smartphones in om die aan ouderen en patiënten in ziekenhuizen en woonzorgcentra te schenken. De solidariteitsactie kreeg de toepasselijke naam Virtual Hugs.

Via een online platform, ontwikkeld door Deloitte, kunnen bedrijven gebruikte tablets en smartphones registreren. Daarnaast kunnen bedrijven en individuen ook geld doneren voor de aankoop van nieuwe toestellen. Beide kunnen op de website virtualhugs.be.

De ingezamelde apparaten worden door Close The Gap, een sociale onderneming die de digitale kloof wil dichten, gebruiksklaar gemaakt en voorzien van de nodige software. Daarnaast verzorgt de VUB werkgroep 'e-inclusie' een handleiding met veelgestelde vragen voor gebruikers.

Isolement bestrijden

De drie organisaties doen ook een beroep op hun verschillende netwerken om zoveel mogelijk apparaten in te zamelen. De smartphones en tablets worden daarna onder verschillende woonzorgcentra en ziekenhuizen verdeeld. Samen hopen ze 8.500 toestellen te verdelen.

"In deze crisistijd zijn vele kwetsbare groepen nu volledig geïsoleerd. Dat kan een maatschappij zich niet veroorloven", zegt VUB-rector Caroline Pauwels. De Brusselse universiteit richtte een taskforce e-inclusie op. Die verzamelt heel wat bedrijven, elk met hun eigen expertise.

Toegang tot internet

Uit die taskforce ontstond het Virtual Hugs-initiatief, samen met Deloitte en Close The Cap. "Met onze universiteit willen we actief het algemeen nut dienen en bijdragen aan een meer inclusieve maatschappij. Dat doen we nu tijdens deze crisis, maar ook en zeker daarna", aldus Pauwels.

De taskforce zich in de eerste plaats op het refurbishen, het heropwaarden en opkuisen van elektronische laptops en tablets. Zo kunnen ze jongeren in de bijzondere jeugdzorg, mensen in armoede, chronisch zieken, geïsoleerde senioren, bewoners van woonzorgcentra en gehospitaliseerde coronapatiënten toegang geven tot internet.

Het versneld aanleren van digitale vaardigheden is een tweede punt waar de partners binnen de taskforce hard aan werken. Er werd een laagdrempelige handleiding ontwikkeld voor de toestellen, er worden online internet- en computerlessen gegeven en er zijn 'buddy's' die leren hoe te werken met digitale tools zoals WhatsApp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronacrisis, Deloitte, Close the Gap, Virtual Hugs, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni