Water uit de kraan kraantjeswater drinkbaar water vivaqua dorst

| Kraantjeswater.

Vivaqua niet verantwoordelijk voor loden binnenleidingen: 'Wij stoppen bij de meter'

Bettina Hubo
08/07/2019

In het kraantjeswater van drie Brusselse politiekazernes zit meer lood dan toegelaten, zo blijkt. Een gevolg van oude binnenleidingen in lood. De Brusselse watermaatschappij Vivaqua voelt zich niet aangesproken. “Wij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het leidingwater tot aan de meter. De binneninstallatie is voor rekening van de eigenaar,” zegt Serge De Ridder, onderdirecteur bij Vivaqua.

Het nieuws kwam aan het licht via politievakbond ACOD Politie. Die liet in Het Laatste Nieuws optekenen dat begin vorige maand in drie verouderde kazernes van de federale politie in Etterbeek - Geruzet, De Witte de Haelen en Kroon - 43 stalen van leidingwater werden genomen. In een paar werd een te hoog loodgehalte aangetroffen. “Dertien keer meer dan toegelaten,” zegt Marc Duplessis van ACOD Politie. “Het was al jaren duidelijk dat de leidingen in slechte staat verkeerden. Regelmatig sprongen er buizen,” vertelt hij. “Tegelijkertijd waren er veel klachten, mensen voelden zich slecht, hadden hoofdpijn. Er heerste ongerustheid. Uiteindelijk heeft de directie de waterkwaliteit door Vivaqua laten onderzoeken. Blijkt dus dat het loodgehalte te hoog is en dat dat een gevolg is van de verouderde loden binnenleiding.”

Vivaqua, dat de stalen controleerde, stelde inderdaad vast dat de kwaliteit van het water bij de levering in orde was. “Waar de leiding een huis of gebouw binnenkomt, plaatsen wij de meter. Vanaf daar begint de privé-installatie en stopt de verantwoordelijkheid van Vivaqua,” zegt onderdirecteur Serge De Ridder.

Het Brusselse waterleidingnet had in het verleden heel wat loden vertakkingen en aansluitingspunten, maar die zijn volgens De Ridder enkele jaren geleden ‘quasi’ allemaal vervangen. “Ik zeg ‘quasi’ omdat er altijd huizen en gebouwen leegstaan, onbewoonbaar zijn verklaard of in onverdeeldheid zijn. Daar kunnen we niet zomaar aan de slag. Elk jaar komen we dus toch nog een tiental panden tegen met een loden aansluiting. Die vervangen we zo snel mogelijk.”

De watermaatschappij doet bovendien jaarlijks controles op het loodgehalte in het water, zegt Vivaqua-woordvoerster Saar Vanderplaetsen. “Die gebeuren zowel in privé- als in openbare gebouwen. Het staal wordt genomen van het kraantjeswater binnen. Als er een te hoog loodgehalte is, checken we eerst de kwaliteit van het water aan de meter. Is die in orde, dan adviseren we de eigenaar de binneninstallatie aan te passen.”

Lutgardisschool

Een te hoog loodgehalte in het lichaam kan bloedarmoede veroorzaken, is slecht voor de nieren en het zenuwstelsel, en maakt het skelet brozer. De politievakbond ACOD hoopt dan ook dat de Regie der Gebouwen, die eigenaar is van de drie kazernes, nu eindelijk zal investeren in een vervanging van de loden leidingen. Want de kazernes zijn nog volop in gebruik, zegt Duplessis. “In Kroon zit er weliswaar nog maar één afdeling, maar de kazerne Geruzet huisvest de politieschool en De Witte De Haelen de interventie- en speciale eenheden, de cavalerie dus en de zware voertuigen.”

Een deel van het kazernecomplex is ondertussen wel overgedragen aan het Brussels Gewest, met name de Fritz Toussaintkazerne aan de Kroonlaan. Het Gewest wil er een universitaire campus van maken. In afwachting van de uitvoering van dat plan, staat de site ter beschikking van enkele jonge organisaties. Een stuk van het gebouw is sinds vorig schooljaar ook ingenomen door de Elsense Lutgardisschool, die er tijdelijk verblijft vanwege de renovatie van de eigen gebouwen. Enkele ouders vroegen zich maandag af of ook de leidingen van de Toussaintkazerne van lood zijn. “Ik weet het niet, maar het is een even oud gebouw,” zegt vakbondsman Duplessis. Ook Griet Blondiau, directeur van het schoolbestuur vzw KatOBA, heeft geen idee. “We zullen het opvolgen en indien blijkt dat er een probleem is, zullen we met spoed actie ondernemen,” zegt ze. “Natuurlijk is het niet ons gebouw, wij zijn maar gebruiker.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, water, vivaqua, kraantjes, kraantjeswater, lood

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni