Vlaams Belang, Groen en PVDA voeren actie tegen sluiting van provinciezwembaden

© PhotoNews
| Het openluchtzwembad in het Provinciaal Domein van Huizingen tijdens de hittegolf in de zomer van 2016.

Drie partijen uit de provincieraad van Vlaams-Brabant hebben dinsdagmiddag actiegevoerd tegen de sluiting van de provinciezwembaden. De deputatie had twee weken geleden aangekondigd dat het de drie zwembaden wil sluiten, waaronder dat van Huizingen in de Rand rond Brussel.

De actie vond plaats op het Provincieplein in Leuven, vlak voor de start van de provincieraad. De drie partijen – Vlaams Belang, PVDA en Groen – hadden zich voor de gelegenheid in zwemkledij gehuld.

Naast het zwembad van Huizingen wil de provinciale deputatie Halve Maan in Diest en het zwembad in Kessel-Lo in de toekomst sluiten. Dit zomerseizoen blijft het zwembad in Huizingen, dat ook populair is bij Brusselaars, alvast gesloten: de technische installatie zou verouderd zijn. Renovatie of een nieuw zwembad plaatsen is volgens de deputatie onbetaalbaar en onhaalbaar.

'Volwaardig alternatief'

De sluiting van het zwembad in Kessel-Lo is voorzien voor 2025, dat in Diest voor 2026. De provincie zegt dat ze een "volwaardig" alternatief zal voorzien voor de zwembaden, in de vorm van duurzame waterrecreatie.

De drie partijen hebben een gezamenlijk amendement ingediend dat zal worden besproken in de provincieraad. In de eerste plaats wordt gevraagd om het voorstel van de deputatie te verdagen naar een latere datum.

"We zijn via de pers op de hoogte gebracht van de plannen van de deputatie," zegt Groen-raadslid Tie Roefs. "Op 15 maart was er een inderhaast samengeroepen raadscommissie, en vandaag zou er al een definitieve beslissing moeten genomen worden over een van de belangrijkste dossiers. Er moeten eerst grondige studies komen naar alternatieven, daar is tijd voor nodig."

Roefs gaat uit van besprekingen die minstens een jaar in beslag zouden nemen. Ook Vooruit en UF, twee andere oppositiepartijen in de provincieraad, hebben al laten weten dat ze tegen de sluiting zijn

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?