Vlaamse ambtenaar komt vooral uit Gent en Leuven

20200115 Zoom Ambtenaren BRUZZ ACTUA 1691 20200115 Zoom Ambtenaren BRUZZ ACTUA 1691
© Photonews
| Ambtenaren op weg naar het werk in Brussel
© Photonews
| Ambtenaren op weg naar het werk in Brussel

De Vlaamse ambtenaren die in Brussel werken komen vooral uit Gent, Leuven en daarna pas Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie opvroeg. Ook de gemeenten uit de Denderstreek zijn opvallend goed vertegenwoordigd, terwijl amper 4,4 procent in de hoofdstad woont.

Ruim 9.400 werknemers van de Vlaamse overheid werken in Brussel. Eerder deze week las u nog dat het aantal ambtenaren uit Brussel zelf het voorbije decennium stagneerde op een goede 4 procent.

Uit cijfers die we opvroegen bij Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) blijkt dat de ambtenaren vooral uit Gent komen. De Arteveldestad is goed voor 733 Brusselse werknemers, bijna 8 procent van het totaal. Leuven staat op plaats twee met 450 ambtenaren. Antwerpen, nochtans de grootste stad van het land buiten Brussel, bekleedt met 403 ambtenaren in Brussel slechts de derde plaats.

In de top tien (zie onderaan het artikel) valt verder op dat de Denderstreek bijzonder goed vertegenwoordigd is. Zowel Aalst (386), Geraardsbergen (192), Dendermonde (179), Ninove (174) en Denderleeuw (172) staan in de top 10.

Dat Antwerpen niet bovenaan staat verwondert Jan Van Wesemael (ACOD overheidsdiensten) niet. “De tewerkstelling is er erg groot, onder meer in de haven. Ook de verloning is er vaak beter dan die van een ambtenaar, zeker in de chemische sector.”

De prominente aanwezigheid van de Denderstreek verklaart de vakbondsman in de eerste plaats door de uitstekende treinverbindingen naar Brussel. “Daarnaast is er in die gemeenten maar weinig werk in overheidsdiensten.”

Verkiezingsuitslag

De gemeenten in de Denderstreek zijn ook die waar Vlaams Belang het bijzonder goed deed bij de recente verkiezingen. Van Wesemael ziet een indirecte link. “De twee fenomenen zijn gelinkt aan dat die vlotte verbinding met het openbaar vervoer. De verkiezingsuitslag is beïnvloed door het gemak waarmee mensen uit Brussel kunnen verhuizen naar die streek”, zegt de vakbondsman, die zelf van Aalst is. “Pas op, ik heb daar niets tegen. Iedereen heeft het recht om het beste te maken van zijn leven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?