| Archiefbeeld

Vlaamse ambtenaren aangesloten bij de ACOD leggen vrijdag het werk neer

HD
© Belga
21/02/2020

Vrijdag leggen de leden van de socialistische ambtenarenbond ACOD Overheidsdiensten het werk neer. Ze staken tegen de Vlaamse beleidsplannen voor de ambtenarij. De impact van de actie zou - naar de verwachtingen van de vakbond zelf - relatief beperkt blijven.

Er zullen gerichte acties aan bruggen en sluizen gehouden worden en mogelijk worden ook enkele departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid in hun werking getroffen, maar de stakingsoproep geldt niet voor De Lijn en het onderwijs.

Er is gekozen om vrijdag actie te voeren, omdat ook de cipiers het werk op deze dag neerleggen tegen de minimale dienstverlening. "In het Vlaamse regeerakkoord staat er ook een gelijkaardig voorstel voor de bedieners van bruggen en sluizen. Hier noemt men het gegarandeerde dienstverlening", legt algemeen secretaris Jan Van Wesemael uit. Hij verwijst ook naar andere pijnpunten in het regeerakkoord, zoals het voornemen om het aantal personeelsleden verder af te bouwen met 1.440 mensen en om de werkingsmiddelen opnieuw met 265 miljoen euro te verminderen.

Ook de plannen om het loodswezen te privatiseren en het statutair ambt af te schaffen, vallen slecht. Volgens ACOD Overheidsdiensten gaat het om een eerste waarschuwingsstaking. Mogelijk volgen er nog meer protestacties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , ACOD , ABVV , ABVV-FGTB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni