Vlaamse Jeugdraad vraagt uitsluitsel rond binnenactiviteiten

De hackathon van de vzw Nakama. De Brusselse influencers Mr Boris Becker, Fukay 1070, Bilou en Adnane gingen jongeren in debat over de communicatie rond corona De hackathon van de vzw Nakama. De Brusselse influencers Mr Boris Becker, Fukay 1070, Bilou en Adnane gingen jongeren in debat over de communicatie rond corona
© Nadia El Makhfi
| Sinds het laatste overlegcomité van vrijdag 3 december zijn binnenactiviteiten in het jeugdwerk verboden. Sport mag dan weer wel. "Dit is niet uit te leggen," zegt de Vlaamse Jeugdraad
© Nadia El Makhfi
| Sinds het laatste overlegcomité van vrijdag 3 december zijn binnenactiviteiten in het jeugdwerk verboden. Sport mag dan weer wel. "Dit is niet uit te leggen," zegt de Vlaamse Jeugdraad

De Vlaamse Jeugdraad wil dat de coronamaatregelen voor binnenactiviteiten zo snel mogelijk worden bijgestuurd. "Wachten op het Overlegcomité van 22 december is te laat omdat vele kampen en andere activiteiten tegen dan al geannuleerd zouden zijn."

Sinds het laatste overlegcomité van vrijdag 3 december zijn een reeks binnenactiviteiten in het jeugdwerk verboden. Theaterkampen, knutseldagen, speelpleinenactiviteiten mogen dus niet binnen plaatsvinden.

Daarentegen mogen sportactiviteiten, sportkampen, lessen in het deeltijds kunstonderwijs en groepsvakanties in privéverband wél binnen verdergaan. Dus bijvoorbeeld indoor hockey mag wél, maar een theatercursus voor jongeren niet.

De Vlaamse Jeugdraad zegt dat ze dat niet uitgelegd krijgt. Ze wil dat deze activiteiten gelijkgeschakeld worden. “Het is onmogelijk om activiteiten een hele dag buiten te organiseren met deze temperaturen,” klinkt het.

Woensdag heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) nog samengezeten met de sector, maar hij zei dat er pas uitsluitsel kan komen met een nieuwe beslissing van het Overlegcomité. Dat komt pas op 22 december opnieuw samen.

De Vlaamse Jeugdraad wijst er echter op dat de vervroegde kerstvakantie dan al twee dagen bezig is. “Dat is veel te laat. Als we tot 22 december moeten wachten vrezen we dat er bijna geen aanbod zal zijn omdat de organisaties zolang in de onzekerheid zitten en het niet meer zouden kunnen waarmaken," aldus een woordvoerder van de Vlaamse Jeugdraad.

Tegenspreken

Ook zijn meerdaagse activiteiten met overnachting in het jeugdwerk sinds 27 november verboden tot eind januari. “Maar wanneer je belt naar de coronalijn wordt uitgelegd dat ‘overnachtingen in georganiseerd verband’ volgens het KB wél zijn toegestaan”, klinkt het. “De regels spreken elkaar dus tegen.”

De Jeugdraad benadrukt dat het protocollen heeft uitgewerkt om alles binnen veilig te kunnen organiseren.

Om activiteiten te organiseren wil de jeugdsector nog deze week duidelijkheid hebben. “Geef organisaties de kans om binnen een veilig kader ook activiteiten binnen te organiseren en neem zo de druk op ouders, vrijwilligers, organisatoren en lokale besturen weg.”

“De minister is ook vragende partij om meer mogelijk te maken voor de jeugdsector. Maar om dit bij te sturen moet het Koninklijk Besluit worden aangepast en dat kan alleen met een nieuwe beslissing van het Overlegcomité,” zegt Tom Demeyer, woordvoerder van minister Dalle.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?