Vlaanderen en Brussel bouwen fiets-GEN

Tegen 2025 moet een fiets-GEN met bijna 400 kilometer fietspad Brussel en Vlaanderen beter verbinden. Ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Hilde Crevits presenteerden daarvoor woensdag de plannen.

Het fiets-GEN strekt zich uit over een straal van circa 15 kilometer rond Brussel. Er zijn 15 fietsroutes geselecteerd, die prioritair worden aangelegd. Sommige van die routes bestaan al gedeeltelijk, zoals de HST-route tussen Leuven en Brussel of de Kanaalroute in Brussel.

Deze prioritaire routes zijn 280 kilometer lang, waarvan ongeveer 60 procent in het Brussels Gewest. Als die voltooid zijn, worden de resterende routes aangepakt. Zij zijn op hun beurt goed voor 118 kilometer. In totaal gaat het dus 398 kilometer fietswegen. Tegen 2025 moet het netwerk er liggen.

Het nieuwe net wordt hoofdzakelijk gevormd door een combinatie van de al bestaande Gewestelijke Fietsroutes (GRS) in Brussel en het Vlaamse Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk (BFF). De helft van het fiets-GEN komt voort uit de al bestaande plannen voor die twee.

"Het Fiets-GEN kan ervoor zorgen dat er beduidend meer woon-werkverplaatsingen tussen Brussel en de rand met de fiets gebeuren", zeggen de ministers in een mededeling. "Op die manier wordt de hele regio mobieler."

Het netwerk zal gebouwd worden door Brussel, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. Tegen 2025 moet het af zijn. Daar is een jaarlijkse investering van ongeveer 15 miljoen euro voor nodig.

Dit zijn de 15 prioritaire routes:

1. Noord-Zuid 1 (Wemmel-Groenendaal)

2. Noord-Zuid 2 (Meise-Waterloo)

3. Kanaalroute

4. Noordtangent (Zellik-Luchthaven)

5. Noord-Zuid 3 (HST - spoor L124)

6. Luchthavenroute (L26 - A201)

7. E40 route

8. Oost-West radiaal (Tervuren - Zellik)

9. Oosttangent (Zaventem - Woluwedal - Watermaal-Bosvoorde)

10. Opwijk-Merchtem-Asse - Brussel (OMA-B) / Middenring

11. Zuidtangent (Jezus-Eik - Anderlecht)

12. Spoorroute zuid (spoor L26)

13. Kleine ring

14. Westtangent (spoor L28)

15. Westradiaal (parallel N8 vanuit Itterbeek)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?