Vlaanderen plant nieuw belangenconflict tegen Brusselse geluidsnormen

© Belga
17/02/2017

Als er tegen maandag geen akkoord is, dient de Vlaamse regering opnieuw een belangenconflict in tegen de Brusselse geluidsnormen. Dat zou betekenen dat Brussel moet wachten met het innen van boetes voor het overschrijden van haar geluidsnormen. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dit weekend opnieuw onderhandelen met de Brusselse en de Vlaamse regering.

De Brusselse geluidsnormen bestaan al sinds 1999, en ze zijn strenger dan die van de federale regering en Belgocontrol. Overschrijdingen werden tot nu toe getolereerd, maar vanaf 1 januari wou de Brusselse regering daarvan afstappen. Na een eerste belangenconflict werd dat uitgesteld naar 22 februari, maar ook die deadline lijkt te verstrijken, zonder akkoord.

Deze week legde de Brussel een eisenpakket op tafel om de tolerantie te verlengen, maar de Vlaamse regering vindt dat Brussel daarmee kiest voor de provocatie.

Overleg nodig
De federale regering vraagt dat de deelstaten opnieuw onderhandelen. "We denken dat overleg tussen de deelstaten nodig is. We zijn bereid een constructieve rol te spelen om serene en rationele onderhandelingen aan te moedigen", zei premier Michel na afloop van de federale ministerraad.

Concreet zal federaal minister Bellot zijn Vlaamse en Brusselse collega's voorstellen om dit weekend samen aan tafel te gaan. Dus nog voor het overlegcomité dat maandag gepland staat. Op de agenda van dat formele overlegmoment tussen de verschillende regeringen staat onder meer het aflopen van de Brusselse 'tolerantie' voor inbreuken op de nieuwe, strengere normen.

In een eerste reactie laat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten dat hij "altijd bereikbaar is". Michel en Bellot willen zich inhoudelijk niet uitspreken over het voorstel dat de Brusselse regering donderdag op tafel heeft gelegd. "We zullen niet communiceren via de pers maar rond de tafel rationeel bekijken wat interessant is en wat problematisch", aldus de eerste minister. Hij prees wel het feit dat er überhaupt een opening gemaakt werd richting nieuwe gesprekken.

'Moedig zijn'
De premier herhaalde dat iedereen "moedig" zal moeten zijn om tot een oplossing te kunnen komen die de economische ontwikkeling van de luchthaven kan verzoenen met de levenskwaliteit van de omwonenden. Het overlegcomité maandag noemde de premier tot slot "een stap in een langer proces".

"Ik verwacht me niet aan een perfecte en definitieve oplossing maandag", klonk het nog bij Michel. "Wel hoop ik dat dit weekend ontmoetingen mogelijk zullen zijn, zodat er maandag serene, rationele afspraken mogelijk zijn over een methode om het dossier de komende weken aan te pakken."

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Brusselse geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni