Vluchtelingenorganisaties hekelen opruimactie aan Dienst Vreemdelingenzaken

© Belga
01/12/2023

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het steuncollectief voor asielzoekers Vriendschap zonder Grenzen hekelen de opruimacties aan Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aan de Pachecolaan 44 in Brussel, waar een vijftigtal asielzoekers overnachten. Hun spullen zijn donderdagnamiddag meegenomen en weggegooid, stellen de organisaties. Dat zou op initiatief van de eigenaar van het gebouw, Belfius Insurance, gebeurd zijn.

Donderdagnamiddag werden volgens de organisaties heel wat spullen, matrassen, paletten en zakken van de mensen die aan DVZ overnachten, meegenomen en naar verluidt ook weggegooid. "In de loop van de namiddag is een bedrijf langsgekomen. Ze hebben alle spullen van de asielzoekers die er overnachten verzameld en meegenomen", zegt Thomas Willekens, beleidsmedewerker bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Het is niet de eerste keer deze maand dat er zulke acties plaatsvinden aan DVZ. Begin november werd nog een klein tentenkamp door de politie opgebroken. De politie was donderdag niet betrokken bij het weghalen van de spullen, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene.

672c33c5-whatsappimage2023-11-30at200428.jpeg

Voor de opruimactie aan Dienst Vreemdelingenzaken.

Het initiatief zou volgens Riet Dhont van steuncollectief Vriendschap zonder Grenzen genomen zijn op vraag van de eigenaar van het gebouw, Belfius Insurance. Het gebouw aan de Pachecolaan 44 wordt gehuurd door de Regie der Gebouwen en bezet door meerdere organisaties die er gebruik van maken - waaronder Dienst Vreemdelingenzaken, maar bijvoorbeeld ook de derde grootste parkinguitbater van Europa Interparking.

De ophaling van de spullen zou gebeurd zijn met een kleine vrachtwagen of bestelwagen, met drie medewerkers. Dat zou een extern bedrijf geweest zijn, aangesteld door de syndicus.

Ook aan Passage 44, de ingang tot Interparking waar een twintigtal mensen sliepen, is volgens Dhont alles verdwenen. Volgens Dhont, die ter plaatse was tijdens het gebeuren, is het voertuig driemaal langsgekomen om spullen op te halen.

"De verschillende verdiepingen, het hellend vlak om naar boven te gaan, en alle gangen daarboven zijn leeggemaakt", schetst Dhont. "Alleen beneden zijn er nog matrassen, maar werden wel alle dekens weggehaald."

"Kleren en documenten weg"

Het verlies voor de asielzoekers die er sliepen is enorm, "al hun kleren en documenten zijn weg". Op het moment dat de spullen werden weggehaald, waren veel asielzoekers die er sliepen, om 11.00 uur al naar de humanitaire hub getrokken in de Brusselse kanaalzone, nabij het Herman Teirlinck-gebouw van de Vlaamse overheid.

Daar kunnen ze terecht voor juridische bijstand, een douche, een maaltijd, medische hulp of een potje voetbal en wat vertier. Ze blijven er meestal tot de avondmaaltijd om 18.00 uur, vervolgens trekken ze terug richting DVZ. "Zij zien nu pas dat alles weg is", meent Dhont.

Volgens DVZ is de opdracht op initiatief van de eigenaar gegeven. "Er waren sowieso wel vergaderingen over de situatie aan het gebouw. Daar waren wij bij betrokken, maar ook Interparking, de Regie der Gebouwen en de eigenaar zelf", aldus Paulien Blondeel, woordvoerder bij DVZ. "Wij zijn niet op de hoogte van wat ze met dat materiaal hebben gedaan. Wij zijn in ieder geval geen vragende partij geweest om spullen weg te gooien. Er was enkel een akkoord dat de situatie niet kon blijven duren zoals ze nu is", zegt Blondeel.

"Bijzonder spijtige zaak"

"Dit is een bijzonder spijtige zaak vanuit humanitair standpunt", reageert Belfius-woordvoerder Ulrike Pommée. "Wij betreuren deze situatie ten zeerste, maar het vrijmaken van de doorgang is tegelijk ook een noodzakelijke stap om de veiligheid te waarborgen van de passanten, huurders, bezoekers, klanten die daar dagelijks passeren."

Belfius stelt dat er een verhoogd brandrisico was door het opstapelen van afval, naast een gevoel van onveiligheid. "De situatie was de laatste weken uit de hand gelopen. De verschillende partijen hebben dan ook samen beslist om tussen te komen, maar het was uiteraard nooit de bedoeling om de persoonlijke voorwerpen mee te nemen", zegt Pommée.

"Mocht dit toch gebeurd zijn, zullen we er alles aan doen om deze in de mate van het mogelijke te recupereren", klinkt het. "We zullen ook samen met alle betrokken partijen naar een duurzame oplossing zoeken", concludeert Pomée.

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is het de derde keer deze maand dat er interventies plaatsvinden aan DVZ, en dat "zonder menswaardige alternatieven te voorzien".

"Mijn conclusie is dat de regering veel te weinig heeft gedaan om situaties als deze te vermijden", meent Willekens. "De kern van de zaak is dat de opvangcrisis nog steeds niet opgelost is. Mensen verjagen en bezittingen afnemen is niet de juiste oplossing, wij schuiven nog steeds het spreidingsplan onder gemeenten naar voor."

500 extra opvangplaatsen

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) laat weten "dat mensen die asiel zoeken in ons land terecht moeten kunnen in een opvangcentrum". "Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer", aldus Sieghild Lacoere, woordvoerster van de Moor.

Om de opvangcrisis het hoofd te bieden werd het opvangnetwerk sterk uitgebreid, duidt Lacoere. Verder laat Lacoere weten dat er op het kernkabinet van de federale regering vrijdag een dossier gepland staat met betrekking tot de financiering van 500 extra opvangplaatsen in het kader van de daklozenconventie van het Brussels Gewest en de uitvoering van het Winterplan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni