Voetbalbond ziet af van Damso, geen officieel WK-lied

© PhotoNews
| De voetbalbond verontschuldigt zich ook voor wie zich beledigd voelt naar aanleiding van de keuze voor Damso.
Updated: 09-03-2018 - 11:41

Na de hetze van de voorbije dagen over de keuze voor rapper Damso om het WK-lied voor de Rode Duivels te schrijven, heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beslist de samenwerking met de rapper stop te zetten. "Jammer genoeg impliceert dit dat er geen officieel WK-lied zal komen", klinkt het donderdagnacht in een persbericht. De Vrouwenraad, die eiste dat de samenwerking werd stopgezet, reageert tevreden.

"De KBVB ziet af van haar keuze voor Damso als schrijver van het officiële WK-lied voor de Rode Duivels in Rusland", klinkt het donderdagnacht in een persbericht.

"We betreuren ten zeerste de maatschappelijke controverse die de afgelopen dagen is ontstaan. Die controverse staat haaks op alles waarvoor we als KBVB willen staan en leidt de aandacht af van alle waarden die we hoog in het vaandel dragen. Daarom hebben we, in onderling overleg, besloten de samenwerking met Damso te beëindigen."

Mea culpa

De voetbalbond verontschuldigt zich ook voor wie zich beledigd voelt naar aanleiding van de keuze voor Damso.

"De KBVB vertegenwoordigt zowat alle geledingen binnen onze samenleving. Mannen en vrouwen. Jongeren en senioren. Autochtoon en allochtoon. We zijn er als KBVB immers rotsvast van overtuigd dat voetbal de kracht heeft om mensen te inspireren en te verbinden. Voetbal in het algemeen en de Rode Duivels in het bijzonder horen samenhorigheid en verbondenheid uit te stralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor de KBVB de hoogste prioriteit."

Vrouwelijke ceo

De Vrouwenraad reageert vrijdagochtend "keiblij". "We zijn uiteraard tevreden dat we een breed maatschappelijk debat rond seksisme op gang hebben gebracht en dat ons standpunt breed maatschappelijk gedragen werd", aldus Magda De Meyer.

De officiële sponsors van de KBVB lieten in een gezamenlijke brief aan de bond weten dat ze ernstige bedenkingen hadden bij de keuze voor rapper Damso als zanger van de Belgische hymne voor de wereldbeker in Rusland. Maar de ceo van Proximus, Dominique Leroy, was de eerste die openlijk van de Voetbalbond eiste om af te zien van Damso.

"We zijn heel blij dat Dominique Leroy als eerste van de sponsors openlijk afstand nam van de rapper. Het is wel typerend dat een vrouwelijke ceo het voortouw neemt", benadrukt De Meyer. Ze is ook tevreden dat alle sponsors onmiddellijk hebben gereageerd op de oproep van de Vrouwenraad en bereid waren om over het probleem te praten.

De Vrouwenraad juicht het toe dat de Voetbalbond antiracisme en diversiteit hoog in het vaandel voert en hoopt nu dat de bond ook antiseksisme als waarde zal uitdragen.

Ook de Franstalige Vrouwenraad heeft vrijdagochtend de beslissing van de Voetbalbond toegejuicht. "Dit is een stap vooruit in het kader van de verdediging van de waarden rond de gelijkheid van de seksen", luidt het.

Controverse haalt The Washington Post

Tot slot neemt de KBVB de volledige verantwoordelijkheid op voor de controverse en commotie die ontstaan is. "We nemen dit zeker mee als een belangrijke en waardevolle les voor de toekomst en als een aanmoediging om onze positieve waarden met nog meer overtuiging uit te dragen."

De hetze over rapper Damso ontstond toen de Vrouwenraad een open brief had geschreven aan de sponsors aan de Rode Duivels. De Vrouwenraad ergerde zich aan de expliciete teksten van de rapper, die volgens haar bol zouden staan van "afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen."

Dat de KBVB nu toch zwicht, heeft alles te maken met de externe en interne druk die zich opstapelde. Zowat alle grote sponsors, met brouwerij AB Inbev op kop, stelden zich vragen bij de keuze voor Damso.

De zaak kreeg zelfs internationale aandacht, van onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post. De krant verwijst naar uitspraken van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), die eerder aangaven de kritiek van de Vrouwenraad te delen. Ook de gezamenlijke brief van de KBVB-sponsors, waarin ze benadrukten "ernstige bedenkingen" te hebben bij de keuze voor Damso, komt ter sprake.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?