Vrouwenraad protesteert tegen Rode Duivelshymne van Brusselse rapper Damso

© RV
| Damso’s teksten “bulken van walging, misprijzen en verbaal geweld jegens vrouwen,” schrijft de Vrouwenraad in een open brief

De Vrouwenraad is gestart met een campagne tegen de keuze van de voetbalbond om de Brusselse rapper Damso de hymne voor de Rode Duivels te laten zingen. Volgens de raad zijn de teksten van de rapper seksistisch en vrouwenonvriendelijk. Via een open brief vragen ze aan de sponsors van de voetbalploeg om actie te ondernemen.

De vrouwenraad wil met de brief de druk opvoeren op de sponsors, zodat de KBVB de Brusselse rapper de laan uitstuurt. Als de voetbalbond de keuze niet herziet, zal de Vrouwenraad klacht indienen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, klinkt het in de brief aan de CEO's van Carrefour, AB InBev, Royal Mail, Nationale Loterij, ING, BMW, Proximus, EDF, PwC, Coca-Cola, Adidas, Besix en Munich Re.

"Het WK voetbal is een sterk gemediatiseerd mondiaal evenement, waar zowel mannen als vrouwen en kinderen door gefascineerd zijn. Het is onaanvaardbaar dat iemand als Damso, gekend voor zijn grof en seksistisch taalgebruik, als officiële muzikale vaandeldrager ons land zou vertegenwoordigen. Wat zegt dit over onze samenleving?" aldus de Vrouwenraad.

De organisatie wijst er de sponsors ook op dat de keuze voor Damso niet overeenstemt met hun eigen ethische code. Het is ook een "flagrante schending" van de ethische code van de wereldvoetbalbond FIFA. "Wij vertrouwen erop dat u de voetbalbond op zijn plichten wijst en aandringt op een andere en meer gepaste keuze."

Meerdere sponsors laten weten dat ze de voetbalbond al hebben aangesproken over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?