| Eén van de jonge slechtvalken in Brussel.

Volg live hoe eerste kuikens van Brusselse slechtvalken binnenkort uitkomen

© Belga
07/04/2023

De eieren van de slechtvalkkoppels in Brussel zullen in komende weken uitkomen. Dat zegt het observatieproject 'Valken voor Iedereen'.

Sinds enkele weken broeden de Brusselse slechtvalkenkoppels hun eieren uit. 'Valken voor Iedereen', een observatieproject in de schoot van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, verheugt zich op de komst van de nieuwe vogels. "Over het algemeen gaat het goed met de slechtvalken in Brussel, België en Europa", aldus Valken voor Iedereen.

Via livestream maakt de organisatie het sinds negentien jaar mogelijk om slechtvalkenkoppels 24/7 op te volgen. Dit jaar volgt het project drie koppels.

10 april

Het koppel dat sinds 2019 bovenin de noordelijke toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel woont, broedt maar één ei uit. "Omdat het wijfje één ei legde, is het koppeltje er dezelfde dag op gaan broeden. Allicht komt het rond 10 april uit", klinkt het.

In de toren van de Sint-Jobkerk in Ukkel broedt het koppel sinds 17 maart op vier eieren. "Het gaat om een nieuw koppel. Het oude koppel dat zich in 2015 nestelde in de toren is waarschijnlijk aan de vogelgriep gestorven."

Ook aan Campus Solbosch van de ULB broedt een koppel op eieren, dat is hetzelfde koppel uit 2019. "Het wijfje heeft er vijf eieren gelegd, dat is uitzonderlijk. Het is afwachten of ze dit jaar vijf valkjes gaat grootbrengen." Deze eieren zouden vanaf 17 april moeten uitkomen. "Als de eieren uitbroeden gaan ze enkele weken opgroeien onder de vleugels van de ouders, tot ze groot genoeg zijn eind mei."

Pesticiden

De slechtvalken nestelen zich vaak op hoge plaatsen, op de rotsen, kliffen en ook sommige plekken in de stad lijken goed op hun natuurlijke habitat. Toch zijn er ook problemen met de populatie slechtvalken. "Over het algemeen gaat het goed. Dankzij de monitoring en wetgeving zijn slechtvalken terug aan beterende hand. Maar pesticiden en epidemieën maken het soms nog moeilijk. Pesticiden maken de eierschil van slechtvalken te dun, en ze worden er ook onvruchtbaar door. De vogelgriep heeft ook een effect op de slechtvalkenpopulatie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni