Voor het eerst in twintig jaar aantal zelfdodingen in Brussel weer gestegen

© Elke Van Oost
| Het parket opende vorig jaar 106 dossiers voor zelfmoord. Daarnaast kwamen er nog eens 363 meldingen binnen van mensen die geprobeerd zouden hebben zichzelf van het leven te beroven.

Het voorbije jaar is het aantal zelfdodingen in Brussel met iets meer dan tien procent gestegen. Dat schrijft La Dernière Heure. Het is de eerste keer in twintig jaar dat het Centrum ter Preventie van Zelfdoding opnieuw een stijging vaststelt. Ook het aantal zelfmoordpogingen nam opnieuw toe.

In de jaren 90’ van vorige eeuw registreerde het gerechtelijk arrondissement Brussel jaarlijks minimaal 300 zelfmoorden. Zo stelde het parket in 1993 314 zelfmoorden vast, een getal dat dicht aanleunt bij de 304 gevallen van zelfdoding in 1998. Pas in 1999 zakte het jaarlijkse cijfer voor het eerst onder de 300. Vanaf dan zou het ook systematisch blijven dalen met 96 zelfmoorden in 2018 als absoluut minimum.

Maar uit de cijfers van 2019 blijkt dat het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen in Brussel voor het eerst in twintig jaar opnieuw is toegenomen. Zo opende het parket vorig jaar 106 dossiers voor zelfmoord. Daarnaast kwamen er nog eens 363 meldingen binnen van mensen die geprobeerd zouden hebben zichzelf van het leven te beroven.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?