Voormalig postsorteercentrum wordt bruisende plek: 'De stad heruitvinden'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
22/11/2019
Updated: 22/11/2019 16.03u

| De centrale zaal met bar uit jerrycans serveert bier van lokale microbrouwerijen.

Ruim 20 jaar stond het postsorteercentrum in het Zuidstation leeg. Vrijdagavond wordt het deels weer in gebruik genomen, met onder meer een dansschool, een wijkbioscoop en een onthaalpunt voor daklozen. “We willen tonen dat je een ander soort stad kan bouwen.”

Het is één van die Brussele paradoxen. Terwijl het aan woonruimte ontbreekt, staat een miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Enkele tienduizenden daarvan bevinden zich in een van de meest markante gebouwen van Brussel: het Zuidstation. Sinds 1998 staat het voormalige postsorteercentrum daar stof en graffiti te vergaren.

Onder druk van het wijkcomité en de gemeente besloot de NMBS recent om het gebouw eindelijk vrij te geven voor tijdelijk gebruik. Het gaat daarbij enkel om een deel van het gelijkvloers, goed voor 1.300 vierkante meter. De resterende tienduizenden vierkante meters blijven nog enkele jaren leeg.

Het beheer van de site werd toegewezen aan de gespecialiseerde organisatie Communa. Die bracht op zijn beurt tal van verenigingen samen die de plek tot leven willen brengen.

Een dag voor de opening zijn die verschillende verenigingen en vrijwilligers nog naarstig aan het timmeren en sjouwen. Dansschool Hybrid Studios is bijvoorbeeld nog druk in de weer om zijn dansparket klaar te krijgen tegen de opening. “De dansschool zal hier van 8 tot 20 uur actief zijn en bijna elke dag,” legt Maxime Zaït, een van de coördinatoren van Communa, uit.

Sfeervolle jerrycans

De ruimte van de dansstudio loopt over in het centrale gedeelte van de Tri Postal, zoals de plek in het Frans heet. Een bar met sfeervolle verlichting uit jerrycans vormt er de blikvanger. De muren met hun karakteristieke gele tegeltjes tonen er nog boodschappen uit het verleden. “Ledige zakken”, luidt het op één plek, terwijl elders een verweesde intercom aan de muur hangt.

Het postsorteercentrum Tripostal in het Zuidstation

| Dansschool Hybrid Studios timmert nog aan zijn parket.

“Het centrale gedeelte moet zowel voor feestjes, tentoonstellingen als vergaderingen dienen,” vertelt Maxime. “We zijn nog volop bezig met de programmatie, op basis van wat mensen ons voorstellen.” In diezelfde ruimte wil ZinTV ook regelmatig een wijkbioscoop organiseren, met onafhankelijke films en documentaires.

Elders in het gebouw is er ook plaats voor Doucheflux, dat er een onthaalpunt voor daklozen wil organiseren of voor de Zinneke Parade, die er een atelier houdt tot aan de stoet van 2020. Het collectief van fietskoeriers Molenbike – dat onder meer ons eigen weekblad verdeelt – krijgt er een stek en er is ook plaats voor een fablab, waar zowel professionals als liefhebbers aan de slag kunnen met lasapparaten, een 3D-printer en meer.

“We doen dit niet gewoon om leegstand tegen te gaan,” legt Maxime uit. “Waar het ons bij Communa om gaat is tonen dat je een ander soort stad kan bedenken, dat er alternatieven zijn voor de marktlogica en dat je zoiets ook inclusief en duurzaam kan doen. De daklozen hebben hier hun plek, net als fietskoeriers die niet worden uitgebuit zoals bij Uber. En sommige van de technici hier werken in het kader van een sociaal inschakelingsproject. En als het hier lukt, moet het ook elders kunnen.”

De vrijwilligers en organisatie van de 'Tri Postal' zoeken overigens nog extra middelen om de plek in te richten. Ze lanceerden daarvoor een Growfunding.

Opening postsorteercentrum met voorstelling van de projecten en feest, vrijdag 22/11 vanaf 17 uur. Ingang langs de Fonsnylaan, nabij tramhalte Zweden.
De programmering en openingsuren voor de plek liggen nog niet vast. Meer info via de Facebookpagina.

Tri Postal Postsorteercentrum

| Kunst in de inkom

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Cultuurnieuws , postsorteercentrum , tri postal , Communa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni