Communa lapt postsorteercentrum aan Zuidstation op

20190924_postsorteercentrum_Zuidstation_Communa
© Communa
| Heel veel mensen tonen interesse in het tijdelijke polyvalente centrum op de Fonsnylaan.
© Communa
| Heel veel mensen tonen interesse in het tijdelijke polyvalente centrum op de Fonsnylaan.

Sinds begin deze maand zijn vrijwilligers van allerhande verenigingen volop bezig met de herinrichting van het voormalige postsorteercentum aan het Zuidstation. De vzw Communa, die de strijd aanbindt met leegstand, wil er tegen eind november een bruisende sociaal-culturele ontmoetingsplek van maken.

Sinds 1998 staat het gebouw van de NMBS leeg. Al jaren ijveren verschillende organisaties ervoor om die enorme ruimte naast Brussels belangrijkste toegangspoort nieuw leven in te blazen. In 2023 wil de NMBS er zijn intrede doen in een fonkelnieuw administratief centrum, maar tot die tijd stond de treinmaatschappij open voor tijdelijke projecten.

Uit een projectoproep werden zes projecten weerhouden. Een adviescomité onder leiding van VUB-professor Eric Corijn koos uiteindelijk voor de plannen van Communa, een vzw die onder meer onderhandelt met de eigenaars van leegstaande gebouwen om er een (tijdelijke) invulling aan te geven.

Nieuwe dynamiek

Gedurende twee jaar zullen er diverse activiteiten plaatsvinden. Bouwvakkers zijn volop bezig met het brandveilig maken, het trekken van elektriciteitskabels en het opknappen van de zalen. Op termijn moet er onder meer een professionele danszaal, een gedeeld atelier en een kunstencentrum geopend worden.

Burgemeester Charles Picqué (PS) en de NMBS hebben elkaar in dit project gevonden. "De gebouwen verloederen niet en worden door de sociale controle ook beveiligd. Tegelijkertijd zorgen al de verenigingen voor een broodnodige dynamiek in de wijk", aldus Picqué voor de microfoon van BX1. De feestelijke opening van het polyvalente centrum is voorzien voor 22 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?