NMBS: 'Voorlopige voorstellen voor postsorteercentrum Zuidstation welkom'

Het postsorteercentrum staat al jaren leeg, en werpt zo een grauwe schaduw op de Zuidwijk.

Twintig jaar al staat het grote postsorteercentrum aan het Zuidstation leeg. Eigenaar NMBS wil er tegen 2023 zelf intrekken. Tot het zover is staat de maatschappij open voor tijdelijke projecten, vernemen we.

Iedereen die al eens langs het Zuidsstation passeerde – en wie deed dat niet? – moet al eens naar de kolos gekeken hebben die boven de sporen uittorent. Het voormalige postsorteercentrum staat ondertussen al twee volle decennia leeg. Enkel krakers, daklozen en graffitispuiters vinden regelmatig hun weg naar het complex, blijkt uit gebroken ruiten, verfuitspattingen en ingetrapte deuren.

(Lees verder onder het beeld)

zuid3_bis.jpg
© KH
| Zicht op het Zuidstation met het leegstaande Brussel X als grootste bouwvolume.

Vorige week trokken buurtbewoners aan de alarmbel. Ze hekelen de morsige omgeving van het station, maar ook de houding van de NMBS, die het gebouw al die tijd liet verkommeren in een stad waar veel mensen op zoek zijn naar woon-, kantoor- of handelsruimte, zeker zo dicht bij een station. De petitie verzamelde ondertussen al bijna 3.000 handtekeningen.

Navraag bij de NMBS leert dat de maatschappij geen eigen plannen heeft voor een voorlopig gebruik tot 2023, het jaar waarin de spoorwegen zelf in het gebouw willen. De spoorwegmaatschappij staat echter wel open voor voorstellen van derden. “Als mensen of organisaties ons suggesties doen voor een voorlopig gebruik van de ruimten, zullen we die bestuderen”, zegt Ines Venneman. “We moeten daarbij natuurlijk rekening houden met de huidige toestand van het pand.”

Een voorkeur voor een bepaalde invulling heeft de eigenaar niet meteen. “We zullen elk voorstel bekijken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?