big city

JOUW VRAAG. Waarom staat het voormalige postsorteercentrum al 20 jaar leeg?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 18 oktober 2018

De post verliet het sorteercentrum aan het Zuid­station in 1998. Sindsdien laten de spoorwegen het gebouw verkommeren. Over enkele jaren zou het toch een nieuwe bestemming krijgen.

Het voormalige postsorteer­centrum is het middelste van drie grote gebouwen boven en langs de stationstoegangen op de Fonsny­laan. Het geheel werd in de jaren vijftig opgetrokken na de bouw van het eigenlijke station door dezelfde architecten, met name Adrien en Yvan Blomme. Ze ontwierpen alle gebouwen in een gelijkaardige, modernistische stijl met gladde gele bakstenen als weerkerend gevelelement.

Destijds gebeurde een groot deel van de postbedeling over lange afstand via het spoor, dus was het handig dat transportbanden de postzakken snel naar het juiste perron konden brengen. In de loop der jaren gebeurde de distributie echter meer en meer over de weg en in 1998 werd het sorteercentrum ingeruild voor een nieuw postcomplex in de Anderlechtse industriezone (ondertussen alweer vervangen door een groter distributiecentrum in Heembeek).

De post droeg het oude sorteercentrum over aan de spoorwegen, maar die hadden er niet meteen plannen mee. In plaats van het eigen patrimonium opnieuw te valoriseren, verkoos de NMBS nieuwe kantoren in de wijk, gebouwd na de speculatiegolf veroorzaakt door de komst van de hogesnelheidstrein.

Toch zijn er plannen geweest om het postsorteercentrum te her­gebruiken. De Franse architect Jean Nouvel wilde het bijvoorbeeld integreren in zijn project voor het Zuidstation. De grootse plannen, ontvouwd in 2010, stierven echter een stille dood. Bovendien kwamen de vastgoedmaatschappijen van de spoorwegen in opspraak en legden opeenvolgende regeringen steeds grotere besparingen op, waardoor beslissingen vaak werden bij­gestuurd en grote investeringen uitgesteld.

Vorig jaar volgde dan de beslissing dat de NMBS alsnog haar verschillende directies wil centraliseren aan de Fonsnylaan. Dat zou in een nieuw gebouw zijn, maar mogelijk kan het voormalige sorteercentrum daar wel gedeeltelijk in worden geïntegreerd. Dat is alvast waar het Brussels Gewest op aanstuurt. De herontwikkeling zou echter pas in 2023 haar beslag krijgen.

Na een succesvolle petitie door enkele boze buurtbewoners stemde de NMBS wel in om op korte termijn een tijdelijk gebruik van het postgebouw toe te laten. De gemeente Sint-Gillis zou dat binnenkort organiseren.

VOLGENDE WEEK: Hoe komt het dat er in Anderlecht zoveel sociale woningen zijn?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?