Voormalig VUB-rector Robert Dejaegere overleden

© Collectie CAVA F3280/Foto: Hilde Braet

Voormalig VUB-rector Robert Dejaegere is overleden. Hij werd 87 jaar. Professor Dejaegere was rector van de Vrije Universiteit Brussel van 1991 tot 1994.

Dejaegere deed studies voor tropisch landbouwingenieur aan het Landbouwkundig Instituut in Gembloers. Vervolgens studeerde hij plantkunde aan de ULB, waar hij in 1967 zijn doctoraat behaalde.
In 1969 werd hij docent aan de ULB, maar hij stapte al snel over naar de nieuw opgerichte VUB. Hij richtte er samen met prof. Neirinckx een labo met broeikas op. Zijn wetenschappelijke activiteiten richtten zich voornamelijk op de biochemische aspecten van planten: hun voedingsprocessen, hun productiviteit, hun gebruik van biomassa. Dejaegere was van 1986 tot 1989 decaan van de faculteit wetenschappen.

In 1991 werd hij rector en dat bleef hij ook tijdens de onderwijshervormingen van minister Coens van de toenmalige Christelijke Volkspartij. De universiteiten verzetten zich tegen de besparingen en Dejaegere liep mee in de eerste betoging ooit van wetenschappers in België. Daarnaast zette hij in op vrijheid, zegt de VUB. "De VUB was een jonge universiteit en nog sterk in ontwikkeling. De zelfstandigheid ten opzichte van de ULB stond op de agenda. Hij probeerde op een progressieve manier veranderingen door te voeren en de studenten vonden in hem vaak een medestander. Onder zijn rectoraat werd ook het systeem van de onderwijsevaluaties structureel hervormd."

Als persoonlijk hoogtepunt van zijn rectorschap noemde Dejaegere de uitreiking van het eredoctoraat aan Nelson Mandela. Uit dankbaarheid voor zijn diensten kende de universiteit hem bij zijn pensioen in 1996 de titel van emeritus hoogleraar toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?