Voortaan nultolerantie voor geweld, ook verbaal, tegen politie

KDM, VT
© BRUZZ - Belga
27/11/2017

Geen enkel geval van geweld tegen de politie wordt nog geseponeerd, zo staat te lezen in een omzendbrief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die deze week van kracht wordt. Vijf referentiemagistraten moeten daarop toezien. Het gaat niet om nieuwe aanwervingen, noch zouden de magistraten ander werk moeten laten schieten, benadrukt Geens' woordvoerster aan BRUZZ.

Bij de rellen van zaterdag raakte één politieagent zwaargewond nadat hij een projectiel tegen zijn hoofd kreeg. Hij werd met een schedelbreuk overgebracht naar het ziekenhuis. Agenten krijgen tijdens hun werkuren wel vaker te maken met agressie en geweld. In 2016 registreerde de politie achthonderd gevallen van slagen aan agenten en bijna vijfduizend van weerspannigheid. Minister Geens deelde de cijfers mee aan het parlement na een vraag van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA). Dat staat in Het Laatste Nieuws.

'Werkelijk aantal nog veel hoger'
Volgens Vincent Houssin van de politievakbond VSOA ligt het werkelijke aantal van gevallen van geweld tegen de politie nog hoger. “Uit een rondvraag van enkele jaren geleden blijkt dat agenten die slagen krijgen, daar in de helft van de gevallen geen aangifte van doen,” zegt hij aan Het Laatste Nieuws. “Dat houdt uiteraard verband met het feit dat er maar in veertig procent van de gevallen vervolgd wordt.”

In ons land zijn er al strenge straffen voor geweld tegen de politie, maar het probleem ligt bij de toepassing. Daarom heeft minister Geens een omzendbrief geschreven die vanaf deze week van kracht wordt. “Concreet betekent dit dat elke klacht voorwerp wordt van een opsporingsonderzoek. Er wordt niet meer geseponeerd, al gaat het maar om verbale agressie,” aldus de woordvoerster van de minister.

Geen nieuwe aanwervingen
Op het niveau van de parketten-generaal komen er vijf referentiemagistraten die op de toepassing van de richtlijn moeten toezien. De minister wil daarnaast dat geregistreerd wordt wat er met de klachten gebeurt.

Waar die magistraten precies vandaan komen, is momenteel nog onduidelijk. Geens laat via zijn woordvoerster aan BRUZZ weten dat het niet gaat om nieuwe aanwervingen, noch zouden de magistraten in kwestie ander werk moeten laten schieten. Over welke taken de vijf magistraten voordien uitoefenden wil het kabinet-Geens niets kwijt.

Vakbond reageert hoopvol
De politievakbond reageert hoopvol. “Als er al niet meer wordt geseponeerd bij werkonbekwaamheid en als de slachtoffers vergoed worden, dan is dat een stap vooruit,” laat Houssin van de VSOA weten.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Rellen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni