Dieren huisdieren dierenwelzijn dierenasiel hond huisdier kennel dierenbescherming

Vorig jaar 127 klachten voor dierenmishandeling in Brussels Gewest

© Belga
15/01/2023

In 2022 heeft Leefmilieu Brussel 127 klachten voor dierenmishandeling geregistreerd, of 53 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal in het Brussels Gewest uitgevoerde inbeslagnames is gestegen met 43 procent, met in totaal 40 inbeslagnames waarbij 83 dieren betrokken waren. Dat heeft de administratie zondag bekendgemaakt.

De inbeslagnames gingen over 48 honden, 28 katten, 3 vogels, 2 konijnen, 1 python en 1 schaap. Meestal zijn inbeslagnames het gevolg van klachten die werden ingediend door burgers bij de dienst Dierenwelzijn van Leefmilieu Brussel. Vorig jaar werden 127 klachten ingediend, wat een stijging betekent met 53 procent in vergelijking met 2021.

"Dierenmishandeling mag niet lichtzinnig worden opgenomen. Daarom steken de inspecteurs van Leefmilieu Brussel een tandje bij door gebruik te maken van waarschuwingen, van processen-verbaal en inbeslagnames. Ik werk er overigens aan om, in het Brussels wetboek voor dierenwelzijn, instrumenten te ontwikkelen om inbreuken op het dierenwelzijn nog efficiënter te voorkomen en te bestraffen", zegt Bernard Clerfayt (Défi), de Brusselse minister van Dierenwelzijn.

De boetes in geval van dierenmishandeling kunnen oplopen tot 100.000 euro. De rechter kan zelfs een gevangenisstraf opleggen, alsook een verbod om dieren te houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni