Vorst bant plastiek van gemeentediensten

© PhotoNews
| Drinkwater in plastic flessen: straks niet meer op de Vorstse administratie (archiefbeeld).

De gemeente Vorst keurde vorige week unaniem een motie goed om niet-recycleerbaar plastiek te bannen van de gemeentediensten. Er wordt ook aan scholen, ziekenhuizen en sportcentra gevraagd om een afvalplan te organiseren.

"De strijd tegen de opwarming van de aarde en de klimaatverandering is een van de prioriteiten van de burgers. De politieke wereld moet op elk niveau zijn verantwoordelijkheid nemen, te beginnen met het lokale", zegt oppositielid Marc Loewenstein (Défi), die de motietekst opstelde.

De gemeente wil wegwerpplastiek op alle gemeentelijke diensten verbannen, maar ook beter sorteren op de administratieve diensten. Daarnaast zal er een proefproject komen met openbare vuilnisbakken die de burger dwingen om te sorteren, naar het voorbeeld van de treinstations (zie foto).

20190402_vuilnisbakken
© NMBS
| Dit soort vuilnisbakken komen op het grondgebied in Vorst.

Bewustzijn creëren

Op de gemeentelijke administraties zal nagegaan worden welke materialen vervangen kunnen worden door milieuvriendelijke equivalenten. Ook de gemeentescholen, sportzalen en ziekenhuizen worden aangespoord om dezelfde denkoefening te maken. Er wordt hen gevraagd om een lokaal afvalplan op poten te zetten.

"We hopen dat het een sneeuwbaleffect zal hebben en dat alle gemeenten dezelfde weg zullen inslaan. We willen bewustzijn creëren", besluit Loewenstein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?