| De Voedselbank in Neder-Over-Heembeek is een distributiecentrum waar ruim honderd verenigingen voedsel komen halen om voedelpakketten van te maken (archiefbeeld).

Vraag om voedselhulp stijgt, maar donaties dalen

© Belga
14/07/2022

Door de stijgende energie- en voedselprijzen zijn steeds meer mensen genoodzaakt om een beroep te doen op de voedselbank, maar de voedselschenkingen daarentegen zijn de laatste maanden sterk gedaald. Daarom roept de Belgische Federatie van Voedselbanken donderdag op tot donaties.

Volgens een enquête van de Belgische Federatie van Voedselbanken moesten in de eerste helft van het jaar 204.000 mensen bij de voedselbanken aankloppen. Dat is een stijging van vijftien procent ten opzichte van december vorig jaar.

Het aantal schenkingen daarentegen loopt momenteel sterk terug. "De situatie is nog nooit zo alarmerend geweest: van januari tot en met mei 2022 zijn de voedseldonaties met 6,5 procent (607 ton) gedaald ten opzichte van 2021," verklaart Piet Vanthemsche, voorzitter van de Federatie.

"Wij pleiten voor bijkomende fiscale voordelen om voedingsbedrijven en retailers aan te moedigen meer voedsel te doneren," aldus Vanthemsche. Volgens de voorzitter is een soortgelijk systeem zoals in Frankrijk nodig. Daar komen de nettoboekwaarde van gedoneerd voedsel en de opslag- en vervoerskosten in aanmerking voor belastingvermindering.

Maar om momenteel aan de groeiende vraag te voldoen, hebben de voedselbanken geen andere keuze dan op korte termijn voedsel aan te kopen. "In 2021 moesten we al 2.039 ton voedsel aankopen, of 9 procent van het totale verdeelde volume," zegt Jef Mottar, afgevaardigd bestuurder. "Daarom doen wij een dringende oproep naar de overheid, bedrijven en particulieren tot financiële steun."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni