In 2019 werd Mehdi Bouda gegrepen door een politiewagen op enkele meters van de Ravensteingalerij. Het collectief 'Justice for Mehdi' hield zondag 2 juli 2023, op zijn verjaardag, een eerbetoon aan de jonge Brusselaar.

| Brusselse artiest Frenetik treedt op met een T-shirt van 'Justice pour Mehdi'.

Vrienden en sympathisanten herdenken overleden Mehdi Bouda (17) met optredens

JP
© BRUZZ
03/07/2023

In 2019 werd Mehdi Bouda gegrepen door een politiewagen op enkele meters van de Ravensteingalerij. Het collectief 'Justice for Mehdi' hield zondag op zijn verjaardag een eerbetoon aan de jonge Brusselaar. Het programma: een basketbalwedstrijd en optredens van onder andere Zwangere Guy.

Op wat zijn 21ste verjaardag zou zijn geworden, organiseerde het collectief een herdenking in het sportcomplex van Neder-Over-Heembeek. Voor deze vierde verjaardag sinds zijn overlijden, had het collectief bekende hiphopartiesten uitgenodigd. Het gaat om El Grande Toto, Zwangere Guy, Frenetik, Rim K en HD La Relève. Brusselse lokale basketbalploegen speelden ook een wedstrijd.

Ter herinnering: Mehdi overleed in augustus 2019 nadat hij wegliep van de politie bij een drugscontrole aan de Kunstberg, waar hij met vrienden samenzat. Tijdens zijn vlucht werd hij aangereden door een politieauto, die 98 kilometer per uur reed zonder sirene.

Het parket liet in oktober van 2020 al weten dat het niemand in staat van beschuldiging wil stellen voor zijn dood, maar de familie wil dat een rechter over de zaak oordeelt. De zaak moet nog voor de kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel komen, weet De Standaard.

Hoewel de herdenking in het teken stond van basketbal en muziek - zaken waar Mehdi van hield - doken hier en daar referenties op naar andere personen die het leven lieten tijdens een incident met de politie. Zo heeft iemand onder de tekst 'Justice pour Mehdi' op een T-shirts een enkeling de naam 'Nahel' toegevoegd.

Ook de Franse Nahel was17 jaar toen hij overleed door een kogel van de politie. Zijn familie en vrienden blijven verbijsterd achter. In heel Frankrijk zijn rellen ontstaan na zijn dood, waarna de noodtoestand is uitgeroepen. De broer van Mehdi, Ayoub, is verheugd dat de herdenking in Brussel rustig en respectvol verlopen is.

Het collectief pleit niet alleen voor er duidelijkheid in het dossier van Mehdi, maar ook dat van andere nog lopende onderzoeken van Adil, Akram, Imed, Imed, Lamine, Sabrina & Wassim, Mawda, Ibrahima en de Parijse Nahel, laat het weten via hun Facebookpagina.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni