Vluchtelingen Maximilaanpark Noordstation NMBS illegalen 3
© PhotoNews | Vluchtelingen in het Noordstation (archiefbeeld)

Vrijwilligers vluchtelingenopvang: 'Steeds meer mensen slapen op straat'

EDB
© BRUZZ
16/10/2021

Vrijwilligers van organisaties die zich bekommeren om de opvang van vluchtelingen en transitmigranten melden dat steeds meer mensen de nacht op straat moeten doorbrengen. Sinds de coronaperiode willen of kunnen minder gezinnen opvang bieden. "Corona heeft de dynamiek gebroken."

"Langs alle kanten regent het aanvragen om plekjes te vinden. Hopeloos zoek ik buiten Facebook en probeer ik mensen te overtuigen. Het lukt steeds minder goed," klinkt het in een post op sociale media van een vrijwilligster bij het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Volgens de vrijwilligster zeggen ook oude gezinnen steeds vaker nee.

"De coronaperiode heeft de gewoonte om opvang te bieden, doorbroken," klinkt het. "Voor veel mensen is het opnieuw een drempel geworden om er opnieuw mee te starten. Een eerste keer is altijd moeilijk."

Ook Marc Ghysels, die vrijwilliger is bij het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen en geregeld vluchtelingen of transitmigranten in Brussel opvang verleent, geeft aan dat de opvang moeizamer verloopt.

"Tijdens de eerste lockdown had men ons aangeraden erg voorzichtig te zijn met opvang. Het ging immers vaak om mensen die net gereisd hadden, en die misschien via Italië waren gekomen, waar het virus toen sterk woedde."

"Bovendien heeft het Gewest in Brussel de opvangsector uit de nood geholpen door hotels ter beschikking te stellen. Veel vrijwilligers hebben zich daardoor geheroriënteerd en zijn gaan helpen in de hotels of op plaatsen met meer collectieve opvang. Dat heeft de dynamiek een beetje gebroken."

Meer vluchtelingen

Ook Françoise Romnée van de groep Solidarité avec les réfugiés de la Gare du Nord trekt aan de alarmbel. "Ik schat dat zo'n vijftien procent meer vluchtelingen of transitmigranten de nacht op straat moeten doorbrengen. Ten eerste zijn er al meer vluchtelingen."

"Daarnaast heeft corona veel gebroken. Mensen zijn de gewoonte niet enkel kwijtgeraakt: ook veel mensen hebben er financieel onder geleden. En iemand bijkomend opvangen kost nu eenmaal ook geld."

Volgens Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vlcuhtelingen, is de verklaring complexer. "Het is niet zo dat er eenvoudigweg minder gezinnen aan opvang doen. Er zijn nog steeds heel veel gezinnen die hun diensten aanbieden, maar we zien wel dat de soort opvang sinds corona veranderd is. Zo zien we vaker dat één gast gedurende langere periode in een gezin aanwezig blijft, terwijl er vroeger vaker verschillende gasten gedurende een aantal dagen verbleven."

"Dat werd aangeraden door het platform tijdens de coronaperiode. Maar het aantal opvangplaatsen is wel ongeveer hetzelfde gebleven. De noodzaak aan opvangplaatsen is natuurlijk altijd al hoog geweest: zowel vóór als na de coronaperiode."

Een aantal vrijwilligers geeft aan zich schuldig te voelen. "Maar tegelijkertijd is het niet aan ons om ons schuldig te voelen," voegen ze toe. "Eigenlijk is dit niet onze verantwoordelijkheid. We verwachten van de overheid structurele maatregelen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni