Vrouw zonder papieren hervat hongerstaking in Begijnhofkerk

© Kevin Van den Panhuyzen
| Hongerstakers bezetten de Begijnhofkerk afgelopen zomer

Een van de bezetters van de Begijnhofkerk in het centrum van Brussel is woensdag opnieuw aan een hongerstaking begonnen. Dat meldt Belga. De vrouw vermoedt op basis van een interne nota van de Dienst Vreemdelingenzaken dat haar regularisatieaanvraag zal worden afgewezen.

Afgelopen zomer hield een groep van zowat 430 mensen zonder papieren een hongerstaking in de Begijnhofkerk en in de Brusselse universiteiten VUB en ULB. Op 21 juli kwam er na zestig dagen een einde aan de actie.

De geëiste collectieve regularisatie kwam er toen niet. Wel kregen de hongerstakers de belofte dat hun dossiers individueel behandeld zouden worden volgens de bestaande regels.

Opnieuw in hongerstaking

Een van de hongerstakers van toen, een vrouw die sinds 2009 in België verblijft, zou op woensdag beslist hebben om opnieuw in hongerstaking te gaan.

Dat doet ze op basis van een interne nota van de Dienst Vreemdelingenzaken waaruit zou blijken dat de mogelijkheid van een tijdelijke regularisatie voor haar is uitgesloten en dit ondanks elementen in haar voordeel.

Zo zou de vrouw uitzicht hebben op werk, een opleiding Nederlands volgen, zich sociaal engageren en familie in België hebben.

De vrouw heeft nog geen officiële beslissing gekregen, maar de actievoerders in de kerk laten alvast van zich horen: "Als zij met een erg volledig dossier wordt geweigerd, dan zal 90 procent van de hongerstakers hun dossiers geweigerd zien", vreest Mohamed, een woordvoerder van de actievoerders in de kerk.

Als blijkt dat de regularisatieaanvragen tot niets leiden, zal er volgens hem opnieuw een collectieve hongerstaking starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?