Vrouwen blijven schaars bij Brusselse brandweer

© PhotoNews
| Brandweer van Brussel: vrouwen zijn er nog steeds een uitzondering

Het brandweerberoep blijft in Brussel een mannelijk bolwerk. Ondanks enkele campagnes om meer brandweervrouwen te lokken, zijn er op vier jaar tijd amper drie bijgekomen. Bij de Brusselse brandweer zijn 1.122 mannen aan de slag tegenover amper 11 vrouwen. Het sterke geslacht maakt dus minder dan 1 procent van de brandweerlui uit.

De voorbije jaren lanceerde de Brusselse regering occasionele campagnes om meer vrouwen in de brandweerkazernes te krijgen. Zonder succes, blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) opvroeg. “En dat hoeft niet te verbazen. De website van de brandweer is weinig uitnodigend voor vrouwen, de jury van de toelatingsexamens uitsluitend mannelijk en de infrastructuur in de kazernes voldoet niet.”

De cijfers houden ook Pascal Smet (one.brussels) bezig. Hij erfde de bevoegdheid over Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) vorig jaar erfde van Cécile Jodogne (Défi). De staatssecretaris wil de selectieprocedure grondig doorlichten. “Bij de volgende rekruteringsgolf zullen we daarvoor een multidisciplinaire werkgroep aanstellen.” Smet denkt ook aan aangepaste proeven voor vrouwen, zonder daarbij evenwel de lat lager te leggen.

Daarnaast erkent de staatssecretaris dat ook de communicatie of promotie van het beroep naar vrouwen beter kan. “Door bijvoorbeeld beter uit te leggen wat de regelgeving is rond zwangerschaps- of ouderschapsverlof, want dat speelt een rol in professionele keuzes”, aldus Smet. Een concreet actieplan is er nog niet, maar de staatssecretaris denkt aan schoolbezoeken aan brandweerkazernes. “We moeten vooral de perceptie rond het beroep wijzigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?