Brandweer roept onderofficier op matje voor ophitsende Facebookpost

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Volgens Brussels parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) is er opnieuw sprake van een racistisch incident binnen de Brusselse brandweerdienst. Via een Facebookpost stelde een onderofficier immers voor om een “pantserdivisie voor Sint-Jans-Molenbeek” te creëren. Talhi eist dat er concrete maatregelen worden genomen. "Hier wordt zeker gevolg aan gegeven," aldus de brandweer.

Volgens de krant La Capitale reageerde de onderofficier van de Brusselse brandweer op een Facebookpost van brandweerman en vakbondsman Eric Labourdette waarin die zich eind december ongerust toonde over oudejaarsavond.

De onderofficier zou letterlijk “Former un nouveau bataillon au service, je suis volontaire panzer division pour Molenbeek” geschreven hebben, daarmee verwijzend naar de gepantserde divisies van het Duitse leger onder nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Ik heb onlangs vernomen dat er – om bepaalde wijken te ‘beveiligen’ – zeer ernstige, racistische uitlatingen circuleren die verwijzen naar de nazi-methoden,” zegt Talhi aan La Capitale. “Die opmerkingen werden eind december op sociale netwerken gepubliceerd zonder dat iemand zich daarover bezorgd toonde of dat er iemand gestraft werd.”

Interpellatie

In een reactie aan BRUZZ meldt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw dat de uitlatingen de waarden van de brandweer niet vertegenwoordigen. “Hier wordt zeker gevolg aan gegeven. Wij roepen de onderofficier tot bij ons opdat hij zijn uitlatingen zou verantwoorden.”

Eric Labourdette laat weten dat hij niet op de hoogte is van de zaak. “Gisteren belden de kranten me om meer te weten, maar ik wist van niets. Ik lees niet alle reacties die ik krijg op sociale media. Maar ik verwerp elke vorm van racisme.”

Hicham Talhi is niet van plan het hierbij te laten en wil op vrijdag staatssecretaris voor de Brandweer Pascal Smet (one.brussels-SP.A) interpelleren over de zaak. “We vragen dat de staatssecretaris met spoed een plan uittekent om het racisme binnen de brandweer actief te bestrijden.”

Het is niet de eerste maal dat er sprake is van racistische incidenten. Eind oktober diende een rekruut nog een klacht in nadat hij het slachtoffer werd van racisme. “Naar deze zaak is het onderzoek, zowel intern, als bij de politie, nog gaande,” aldus Derieuw. “Ons personeelsbestand weerspiegelt de maatschappij. Racisme kan niet door de beugel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?