VS-minister Blinken reist donderdag naar Brussel en Oost-Europa

belgaimage-188471534-preview.jpg
© Belga
| De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken
© Belga
| De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist donderdag naar Brussel voor een bijzondere vergadering van de NAVO-buitenlandministers en reist daarna verder naar Polen, Moldavië; Letland, Litouwen en Estland. Dat meldt het State Department.

In Brussel zal Blinken met zijn NAVO-bondgenoten spreken over de wereldwijde reactie op de Russische inval. In de Oost-Europese landen staan er politieke ontmoetingen op hoog niveau op de agenda. De reis duurt tot 8 maart.

In een persconferentie woensdag noemde Blinken de menselijke tol van de Russische inval in Oekraïne "onthutsend", en hij vreest dat die nog verder zal oplopen. Hij zei ook dat de infrastructuur die geraakt wordt door Russische bombardementen, "geen militaire doelwitten" zijn.

VS houden de deur open voor diplomatieke oplossing

De buitenlandminister noemde ook de "provocerende retoriek" van de Russische president Vladimir Poetin over nucleaire wapens "het toppunt van onverantwoordelijkheid". Toch zegt Blinken dat de VS "de deur open houden voor een diplomatieke oplossing".

Maar, zegt hij, "het is veel moeilijker om daar toe te komen als er schoten klinken en de tanks oprukken". "Maar als Rusland zich terugtrekt en inzet op diplomatie, dan zijn wij klaar om hetzelfde te doen. Blinken heeft ook aan zijn Oekraïense collega gezegd bereid te zijn om de diplomatieke stappen te nemen die Kiev nodig acht.

Situatie in Oekraïne niet significant veranderd in afgelopen 24 uur

Een bron binnen het Pentagon zei woensdag nog dat de VS verwachten dat Rusland nog meer artelleriegeschut zal gebruiken als het dichter bij de stadscentra komt. In de afgelopen 24 uur is de situatie in Oekraïne niet significant veranderd, klinkt het ook.

Volgens de bron hebben de Russen vertraging opgelopen met hun offensief, en controleren ze bijvoorbeeld het Oekraïense luchtruim nog niet. "Maar ze hebben nog een enorme strijdmacht tot hun beschikking." Nog volgens de bron hebben de Russen sinds het begin van de aanval 450 raketten afgevuurd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?