VSOA over etnische profilering: 'Preventieve controles hebben niets te maken met racisme'

Politievakbond VSOA ontkent donderdag dat de politie aan etnisch profileren doet. "De focus op bepaalde buurten en individuen heeft niets te maken met vooroordelen of racisme."

Dat de politie de focus legt op bepaalde buurten en individuen "van welke afkomst dan ook" heeft volgens de VSOA niets te maken met vooroordelen. "Die focus kadert in het bestrijden van fenomenen en overlast. Dergelijke preventieve patrouilles en controles hebben ook niets te maken met racisme dat zou leven onder de politiekorpsen, maar met een zekere vorm van dagdagelijks goed politiewerk", zegt de VSOA donderdag.

Criminaliteitsvormen vergen logischerwijze een zekere 'profiling' om efficiƫnt proactief te kunnen inspelen op bepaalde fenomenen, aldus de liberale politievakbond. "Zo zijn de profielen van rondtrekkende dadergroepen, drugdealers, witte boordcriminelen en autozwendel vaak verschillend. Maar ook in buurten en wijken waar er veel overlast wordt vastgesteld (luide muziek, straat racen, zwerfvuil) wordt er vaker gecontroleerd."

Als dit zo doorgaat wordt het politiewerk in Belgiƫ onwerkbaar, besluit de politievakbond. "Men moet eens durven duiden welke politie men wil. Wil men in de probleemwijken geen gerichte controles meer? Wil men de boel laten verzieken door geboefte, die de macht over de straat, en de andere buurtbewoners overneemt? Of wil men een sterke politie die inderdaad gemeenschapsgericht werkt, maar streng is voor criminelen. Gaat men voor de laatste optie, dan dient dit gepaard te gaan met de volledige steun van de overheden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?