VUB begint aan bouw nieuwe studentenkoten

© VUB

Dinsdag begint aan de Triomflaan de voorbereidende fase van de werken aan het Project XY. Dat project betekent 33.100 vierkante meter nieuwbouw op de VUB-campus met studentenwoningen, klaslokalen en een plaats voor cultuur en ontspanning. Tegen 2020 moeten ook het nieuwe zwembad en het eerste deel van de wetenschapscampus er staan.

In 2013 werd het Belgische Conix Architects gekozen als ontwerper van de nieuwe gebouwen. Voor een prijskaartje van 55 miljoen euro komen er maar liefst 650 studentenwoningen, verdeeld over 109 units in de vijf ‘X-gebouwen’. In het bedrag zit ook de bouw van een tentoonstellingsruimte en vergaderzaal (gebouw Y) en een concertzaal, veertien klaslokalen, een auditorium en ruimte voor studentenverenigingen in gebouw I.

Dinsdag beginnen de voorbereidende werken. De toegang tot de campus via de Triomflaan wordt afgesloten tot de oplevering van de eerste twee gebouwen voor studentenwoningen, die voorzien is in september 2016. In september 2018 moet het volledige Project XY er staan.

Tegen dan moet het nieuwe VUB-zwembad al bijna een jaar in gebruik zijn. Aan het einde van dit jaar wordt een bouwgroep aangeduid om het 25-jaar oude bad grondig te renoveren. Voor een totale investering van 8 miljoen euro komen er ook een instructiebad met verstelbare bodem en nieuwe kleedkamers.

Het derde grote project op de campus Etterbeek is de wetenschapscampus die de VUB samen met haar Franstalige tegenhanger ULB laat bouwen. De bouw van het ‘Learning and Innovation Center’ van die campus moet in 2016 van start gaan en in 2018 afgewerkt zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?