Ellis Gourmet Burger op de Oude Graanmarkt. In tegenstelling tot cafés mogen restaurants en café-restaurants ook na 8 oktober 2020 open blijven

VUB-biostatisticus gelooft dat er ademruimte kan komen tegen 1 mei

© Belga
24/03/2021

De verstrengingen komen op een goed moment, want de Britse variant begint nu echt voor problemen te zorgen. Bovendien is deze 'paaspauze' het juiste moment om toch nog uitzicht te houden op het perspectief van 1 mei en de heropening van de cafés. Dat zegt Biostatisticus Kurt Barbé (VUB) in een reactie na het Overlegcomité.

De vier weken durende `paaspauze' die premier Alexander De Croo aankondigde moet niet enkel het ziekenhuisapparaat verlichten, maar ook het voorgestelde perspectief behouden. "Zelfs met de cijfers die al een hele tijd op een plateau zaten, was er bitter weinig mogelijk voor versoepelingen. En zeker niet van de aard om de horeca te openen", verklaart Barbé.

De biostatisticus gelooft dat de verstrengingen kunnen leiden tot een daling in cijfers gelijkaardig aan die na de tweede piek. "We kunnen een halveringstijd van veertien dagen halen. Dat is realistisch. We hebben gezien dat het kan. Op vier weken krijg je dan een reductie van een factor vier en dat is mooi meegenomen. Dan zitten we op een veel aangenamer cijfer", zegt Barbé.

De Britse variant die nu dominant geworden is in ons land, blijkt volgens de analyses van Barbé niet enkel besmettelijker, maar zorgt ook voor een sterker ziektebeeld.

"Deze `gamechanger' is pas sinds deze week kwantitatief duidelijk geworden. De hospitalisatiekans, en dan heb ik het specifiek over de conditionele kans om bij opname doorverwezen te worden naar intensieve zorg, is met 30 tot 50 procent toegenomen", vertelt hij. "Dan moet je realiseren dat zelfs op een zachte helling de gevolgen veel problematischer zijn. Met dat inzicht is dit het geschikte moment voor de verstrenging", besluit Barbé.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni