VUB blijft groeien: 'Brussel is aantrekkelijk'

© PhotoNews

Bij de start van het academiejaar telt de Vrije Universiteit Brussel 1.483 nieuwe eerstejaarsstudenten. Dat zijn er bijna negen procent meer dan vorig jaar. “Dit toont aan dat Brussel aantrekkelijk is”, reageert rector Caroline Pauwels. De universiteit start onder meer met een tweede Engelstalige bachelor, in business economics. 

Maandag begon het academiejaar. Wat het aantal inschrijvingen van eerstejaarsstudenten betreft, stond de teller vorig jaar rond deze tijd op 1.366. Nu zijn het er al 1.483. Dat betekent een groei van 8,6 procent. “Deze positieve lijn zit er al sinds het academiejaar van 2011-2012 in”, aldus VUB-woordvoerder Sicco Wittermans.

De rector van de VUB, Caroline Pauwels, reageert alvast heel tevreden. “We zijn vooral blij omdat dit aantoont dat Brussel aantrekkelijk is”, zegt Pauwels aan BRUZZ. “De VUB kan met haar aanbod bepaalde snaren bespelen.”

Meer studenten betekent echter meer nood aan infrastructuur en personeel. “Maar daar willen wij uiteraard het nodige voor doen”, aldus de rector.

STEM       

Vooral de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering) doen het heel goed bij de nieuwe lichting studenten, blijkt uit de cijfers. Zo groeit de faculteit Wetenschappen met 24 procent. De faculteit Ingenieurswetenschappen kan op 25 procent meer eerstejaarsstudenten rekenen.

“In heel Vlaanderen gaat er heel veel aandacht naar die opleidingen”, klinkt het bij de VUB-rector als verklaring. “Ook de schaal van de VUB kan een aantrekkingskracht hebben.”

‘Meerwaarde Engelstalig aanbod’

Nog een opvallende groeier is de Engelstalige bacheloropleiding social sciences. Die is nog maar aan zijn derde jaar toe en ook in deze richting blijft het aantal eerstejaars toenemen. Zo zijn er nu 269 studenten geregistreerd, tegenover 236 vorig jaar.

“Aangezien dit een bachelor is, zijn er ook heel wat Nederlandstalige studenten ingeschreven. En die zien de meerwaarde in van een internationale mix en een Engelstalig aanbod”, reageert Pauwels positief. “Daar moeten we onze lessen uit trekken.”

Meer vrouwen, minder mannen

Betekent dit dat er meer Engelstalige opleidingen bijkomen? “Onze opleidingen zijn gebonden aan quota die de Vlaamse overheid oplegt. Zo rekbaar is dat aanbod niet.” Al ziet de rector wel het potentieel. Bovendien start de VUB dit academiejaar met een tweede Engelstalige bachelor: business economics. Daar staat de teller nu al op 56 studenten.

Tenslotte begint zelfs de faculteit Letteren en Wijsbegeerte het beter te doen. Daar steeg het aantal studenten dit jaar al met 6,5 procent.

En nog een opvallende trend: het aantal vrouwelijke studenten blijft toenemen, dit jaar met 3 procent, terwijl het aantal mannelijke studenten met vier procent is gedaald. Zo zijn er op dit moment 5.723 vrouwelijke bachelorstudenten ingeschreven aan de VUB. Dat zijn er ongeveer 1.400 meer dan het aantal mannelijke bachelorstudenten. Voor de masterstudenten zijn er nog geen cijfers bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?