© ULB | Sihem Bensedrine is een actief voorvechtster van het einde van de dictatuur in Tunesië.

VUB en ULB reiken eredoctoraten uit aan mensenrechtenactivisten

© Belga
03/05/2018

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB) hebben donderdagavond een eredoctoraat uitgereikt aan de Tunesische journaliste en mensenrechtenverdediger Sihem Bensedrine en de Burundese mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa. Zij kregen hun eredoctoraat in de Brusselse Bozar tijdens Difference Day, een jaarlijks evenement naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid.

Sihem Bensedrine is een actief voorvechtster van het einde van de dictatuur in Tunesië. In die rol werd ze in juni 2014 voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie Instance Vérité & Dignité, een organisatie die haar schouders zet onder verzoening in Tunesië na de democratische omwenteling.

Eerder kreeg Bensedrine al tal van internationale onderscheidingen als erkenning voor haar moed in het verdedigen en bevorderen van de persvrijheid. In 2012 ontving Bensedrine de Alison Des Forges Award van Human Rights Watch voor haar inzet voor de mensenrechten.

Pierre Claver Mbonimp
© ULB | Mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa leeft sinds 2015 in ballingschap in België.

De situatie van mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa is compleet anders, want de Burundees leeft sinds 2015 in ballingschap in België. Na een onterechte gevangenisstraf van 1994 tot 1996 en verschillende martelingen in de gevangenis richtte Mbonimpa in 2001 de Association Burundaise pour la Protection des Droits Humains et des Personnes Détenues (APRODH) op.

Na meerdere doodsbedreigingen werd de mensenrechtenactivist in 2015 in Bujumbura neergeschoten. Enkele dagen later kwam hij in België terecht voor verdere medische behandeling. In 2016 ontving Mbonimpa de Alison Des Forges Award van Human Rights Watch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Sihem Bensedrine, Pierre Claver Mbonimpa, ULB, VUB, Difference Day

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie