| De VUB wil haar geld duurzamer beleggen en kiest daarom voor een ethisch verantwoorde beleggingsportefeuille.

VUB gaat 60 miljoen euro duurzaam investeren

TD
© BRUZZ
10/10/2018

De raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft beslist om 60 miljoen euro te investeren in een beleggingsportefeuille die belegt in duurzame bedrijven. De universiteit werkt daarvoor samen met vier banken, waarvan de beleggingen aansluiten bij de humanistische waarden van de universiteit, zoals vrij onderzoek.

De VUB wil een duurzame en ethisch verantwoorde instelling zijn. Niet alleen het lessenpakket en het studentenbeleid moeten duurzaam, ook de financiële winkel van de universiteit moet anders. Daarom werkt de universiteit samen met vier vermogensbeheerders om 60 miljoen euro duurzamer te investeren.

Candriam, Degroof Petercam Asset Management, KBC Asset Management en Triodos Bank zijn zelf ook gescreend op hun ethisch verantwoord en duurzaam ondernemen.

De beslissing kadert in de politiek van de opstart van nieuwe duurzame beleggingsportefeuilles en de desinvestering in aandelen en obligaties van klimaatschadelijke bedrijven met een transitie van deze beleggingen naar duurzame, fossielvrije alternatieven. Dit proces moet uiterlijk in 2020 afgerond zijn.

“Wij willen en moeten als universiteit in de grootste stad van het land een voorbeeldrol spelen," zegt algemeen beheerder van de VUB Nic Van Craen. "Dat wil zeggen: desinvesteren in fossiele brandstoffen en actief investeren in duurzame infrastructuur en beheer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni