VUB-mobiliteitsprofessor Macharis: 'Net nu moeten we investeren in openbaar vervoer'

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Cathy Macharis, professor Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kaart in haar nieuwe publicatie de urgentie aan om over te stappen naar duurzame mobiliteit in de strijd tegen klimaatverandering. Investeren in openbaar vervoer, maar ook een slimme kilometerheffing zijn daarin belangrijke schakels.

In haar nieuwe publicatie "Met een factor 8 naar de mobiliteit van de toekomst", legt professor Macharis aan de hand van acht V's uit waarom de omslag naar minder uitstoot in de mobiliteitssector kan lukken. Eerst is er het "Vermelden" van de duurzame opties of het "Vermijden" van de auto via het heroplevende telewerk, dan ziet professor Macharis dat er een belangrijk momentum is voor het "Verschuiven" naar meer milieuvriendelijke transportmodi. De klassiekers zijn het fietsen en wandelen, maar er komt momenteel een aanbod van technologie├źn en deelsystemen samen. Al heeft de combinatie van die verschillende vervoersmogelijkheden volgens Macharis een ruggengraat nodig: een performant openbaarvervoernet.

Van "Verschonen" naar "Verliefd"

Bij "Verschonen" gaat het evident om de omslag naar elektrisch en later ook autonome voertuigen. Om het juiste kader te vinden voor die propere mobiliteit is het tegelijkertijd nodig om te "Versnellen". Daarbij is niet bestraffen, maar stimuleren volgens Macharis de juiste optie. Via bijvoorbeeld een slimme kilometerheffing of het gebruik van bedrijfswagens als hefboom voor de transitie naar elektrische wagens. Er zijn ook nog het "Verbinden" van de verschillende actoren en de psychologie van het "Veranderen". Daarbij gaat het om emoties en om "Verliefd" zijn, want liefde voor het leven en de maatschappij zal de nodige transitie vergemakkelijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?