VUB ontwikkelt app die waarschuwt voor wateroverlast

© PhotoNews

FloodCitiSense is een nieuwe applicatie waarop Brusselaars regenval en wateroverlast kunnen melden en werd ontwikkeld onder leiding van VUB-professor hydrologie Boud Verbeiren. Door zoveel mogelijk gebieden systematisch in kaart te brengen en de meldingen te registreren, moet de app een waarschuwingsdienst worden voor wateroverlast.

Bij hevige regenval worden Brussel en andere steden en gemeenten geregeld getroffen door wateroverlast. Tijdens de herfst en winter zorgen overvloedige regen en afgevallen bladeren voor blokkades van de rioleringsinlaten, maar ook tijdens de zomermaanden zijn er soms intense regenstormen die veel regenval op korte tijd veroorzaken.

De Vrije Universiteit Brussel wilde een applicatie ontwikkelen die burgers moet waarschuwen bij wateroverlast. Na drie jaar onderzoek kan de FloodCitiSense-app aan zijn echte proefstuk beginnen. Burgers kunnen via de app melding doen van wateroverlast, “maar ook het melden van hevige regen zonder wateroverlast is heel relevant, omdat dit toelaat om onze voorspellingen te verbeteren”, legt Verbeiren uit.

“De FloodCitiSense-app gebruikt zowel wetenschappelijke data als informatie van burgers over regenval en mogelijke wateroverlast. Gebruikers kunnen in de app de regenval in hun omgeving aangeven aan de hand van gebruiksvriendelijke iconen die elk staan voor een verschillende intensiteit van regenval, gaande van wateroverlast in parken of straten tot verstoppingen van riolen of privédomein”, schrijft de VUB in het persbericht dat de nieuwe applicatie aankondigt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?