VUB-prof coördineert EU-project naar gentherapie voor hartziekten

© Barbara Oorts
| Het EU-project wordt gecoördineerd door professor Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De Europese Unie heeft bijna 15 miljoen euro uitgetrokken voor het onderzoeksprogramma CardioReGenix naar nieuwe benaderingen van gentherapie voor de behandeling van hartziekten. Er zal gezocht worden naar de beste methoden voor de overdracht van genen naar het hart. Het project zal een klinische studie naar de meest veelbelovende gentherapiebenaderingen omvatten en wordt gecoördineerd door professor Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks 17,7 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten, naar schatting 31 pct van alle sterfgevallen wereldwijd. Aan dit vijfjarige project nemen dertien instellingen uit zes landen nemen deel, waaronder vijf bedrijven.

Naast de VUB onder meer de Universiteit van Oost-Finland, A2F-Associates Limited (GB), Medizinische Hochschule Hannover (Duitsland), King's College London, University of Edinburgh (GB), Stichting VUMC (Nederland), Batavia Bioscience BV (Nederland), Finvector OY (Finland), Cardior Pharmaceuticals GmbH (Duitsland), Asphalion SL (Spanje), Phosjois-Savon Sairaanhoitopiirin (Finland) en Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel (Duitsland).

"Dit is een zeer spannende en belangrijke kans voor dit onderzoeksconsortium om nieuwe manieren te vinden om hartziekten te beheren en te behandelen. In Europa is het de grootste doodsoorzaak voor mensen en elke vermindering van dit sterftecijfer zou een zeer positief resultaat zijn voor onze Europese samenwerking," aldus professor Marinee Chuah.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?