Elke Van Hoof, traumapsychologe (VUB)

| Elke Van Hoof, traumapsychologe (VUB.)

VUB-prof Elke Van Hoof gaat in werkgroep 'mental health' experts adviseren

LG
© Belga
11/05/2020

Een nieuwe werkgroep 'mental health' gaat de GEES, de groep van experts die belast is met de exitstrategie uit de coronacrisis, voortaan ondersteunen bij het psychosociale luik. "De communicatie doet nog te veel beroep op de verantwoordelijkheidszin van de burger", zegt Elke Van Hoof, professor aan de VUB.

De werkgroep kwam donderdag voor het eerst samen, op uitnodiging van Erika Vlieghe, de voorzitster van de GEES. De werkgroep bestaat uit een beperkt aantal Franstalige als Nederlandstalige experts, zoals ook professor gezondheidseconomie Lieven Annemans. De nieuwe werkgroep moet de GEES bijstaan bij vraagstukken rond geestelijke gezondheid en de psychosociale impact van de coronacrisis.

"Ze vonden dat ze daarin meer ondersteuning nodig hadden", zegt Van Hoof. "Het is niet de bedoeling dat we het warm water opnieuw gaan uitvinden. We gaan gebruikmaken van de gekende expertise op het terrein, de diverse aanbevelingen die experten de voorbije weken al hebben geformuleerd. We gaan die evalueren en bekijken wat prioritair is. Vervolgens willen we ze vertalen naar concrete adviezen, op korte en middellange termijn", zegt Van Hoof.

De psychologe is ook voorzitter van de werkgroep rond de psychosociale impact van coronaziekte COVID-19 binnen de Hoge Gezondheidsraad. Alvast het werk van die werkgroep zal dus als inspiratie dienen. Van Hoof zegt dat het nog te vroeg is om voorop te lopen op mogelijke aanbevelingen. "De communicatie is niet altijd eenduidig, doet te veel beroep op de verantwoordelijkheidszin van de burger en houdt te weinig rekening met kwetsbare groepen. Ze moeten die communicatie zelf zien te interpreteren. Dat is niet altijd evident voor bijvoorbeeld personen die voor de coronacrisis al psychische problemen hadden of personen in complexe gezinssituaties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , werkgroep , Gees , exitstrategie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni