VUB-project om duikmaskers om te vormen tot beschermingsmaskers neemt vlucht

Deze snorkelmaskers worden beschermingsmaskers.

De Vrije Universiteit Brussel en verschillende partners en bedrijven gaan op grote schaal een adapter produceren die een snorkelmasker omvormt tot een beschermingsmasker dat lucht filtert. Alle Belgische ziekenhuizen kunnen de maskers vanaf nu bestellen voor het personeel dat in aanraking komt met covid-19-patiënten.

Drie weken geleden werkte de BruBotics onderzoeksgroep van de VUB zelf een 3D-geprint adapterstuk uit om een recreatief duikmasker om te vormen tot beschermingsmiddel voor het zorgpersoneel. Tegelijkertijd ontstond er in Frankrijk een industrieel collectief dat eenzelfde systeem uitwerkte voor de "EasyBreath Subea" snorkelmaskers die Decathlon verkoopt.

 

 
 

Wegens de vraag naar meer beschermingsmiddelen voor het zorgpersoneel, hebben beide initiatieven de krachten nu gebundeld om de Belgische ziekenhuizen te ondersteunen. Het Franse bedrijf BIC produceerde een mal voor de adapter, zodat de productie nu ook in grote hoeveelheden kan plaatsvinden. Om het duikmasker om te vormen, moet enkel de snorkel vervangen worden door de adapter, die dan verbonden wordt met een antibacteriële filter die de ziekenhuizen ter beschikking hebben.

Alle ziekenhuizen die maskers nodig hebben, kunnen die nu via MaskForBelgium@gmail.com bestellen. Voor de zorginstellingen is dit volledig gratis, want Decathlon voorziet de maskers, de partners van het industrieel collectief maken de adapters en Ethias verdeelt de pakketten. Momenteel is het omgevormde snorkelmasker enkel bedoeld voor professioneel gebruik door het verzorgend personeel van de reanimatiediensten in de ziekenhuizen. Het masker is herbruikbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?