VUB-studente verkozen tot New Scientist Wetenschapstalent 2018

© VUB
| Damya Laoui is biomedisch wetenschapper aan de VUB.

Damya Laoui, geboren in 1985 en Biomedisch wetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel, is donderdagavond uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2018. Dat maakt de VUB bekend in een persbericht. De onderzoekster ontving een geldprijs van 2.500 euro en een trofee voor de ontwikkeling van een vaccin dat patiënten met kanker moet beschermen tegen uitzaaiingen van hun tumor.

De originele onderzoeksinsteek van Laoui werd door de jury van New Scientist Wetenschapstalent geprezen. De VUB-onderzoekster gebruikt namelijk immuuncellen die zich in de tumor bevinden om het vaccin te ontwikkelen. Het is ook zelden de eerste tumor die de patiënt doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld is 90 procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen.

"Het gebruik van lichaamseigen cellen in de bestrijding van kanker is een nieuwe en originele richting in dit onderzoeksveld. Meerdere onderzoekers die voor de prijs genomineerd waren, houden zich bezig met immuuntherapie, maar Laoui stak daar bovenuit", stelt jurylid Lieve van Hoof, covoorzitter van de Jonge Academie in Vlaanderen.

Het vaccin dat de Belgisch-Algerijnse Laoui ontwikkelde, heeft ook minder bijwerkingen dan de huidige methoden. Binnen een paar jaar hoopt de VUB-onderzoekster te beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest.

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent moet jonge, wetenschappelijke talenten een platform bieden en hen stimuleren in de voortzetting van hun onderzoek. Het is de vierde keer dat de prijs werd uitgereikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?