VUB-studenten eisen academische boycot tegen Israël

AD
21/11/2023

Op de VUB-campus in Etterbeek zijn studenten en personeelsleden dinsdagmiddag samengekomen om hun steun voor Palestina uit te spreken. Ze eisen dat de universiteit alle academische banden met Israël verbreekt. De actie werd opgezet door VUB Palestine Solidarity Network.

Op de grastrappen van de VUB kwamen dinsdagmiddag studenten en personeelsleden bijeen om hun steun voor Palestina te betuigen. Vorige week sprak de VUB zich al, samen met het Hannah Arend Instituut, uit over het geweld tussen Israël en Hamas. "Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Wij kiezen ondubbelzinnig de kant van het internationaal recht," klonk het toen.

Academische boycot

"Daar zijn we heel dankbaar voor, maar we zijn er nog lang niet," zegt Hanna Heremans, die de sit-in mee organiseert. "Tot op vandaag lopen er projecten in samenwerking met Israëlische universiteiten. Technion bijvoorbeeld is een instituut dat bijdraagt aan de oorlogsindustrie door wapens te ontwikkelen voor het Israëlische leger. Met die wapens worden Palestijnen vermoord. Je kan je niet uitspreken voor een staakt-het-vuren, maar wel het Israëlische leger steunen. Daarom roepen wij vandaag op tot een academische boycot van Israël."

Concreet eisen de studenten dat alle academische banden tussen de universiteit en Israël worden doorgeknipt. "Een doctoraatstudente is momenteel druk in de weer om al die academische samenwerkingen in kaart te brengen. Dat vraagt tijd en onderzoek, maar we zijn er dus volop mee bezig."

Tijdens de sit-in kwamen verschillende sprekers aan bod, werden gedichten voorgelezen en slachtoffers herdacht. "We zullen studenten ook concrete tips geven over wat ze zelf kunnen doen om Palestina te ondersteunen," zegt Heremans. "Al is het vooral de bedoeling om een krachtig signaal te sturen naar de VUB en andere universiteiten: knip die academische banden door."

De universiteit laat weten geen structurele samenwerking te hebben met Israëlische universiteiten. Wel lopen er Europese projecten waar veel verschillende universiteiten, waaronder ook Israëlische, meewerken.

211123 VUB Sit-in Palestina
© Hanna Heremans | Op de VUB-campus in Etterbeek hebben studenten dinsdagmiddag een sit-in georganiseerd om hun steun voor Palestina uit te spreken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie