Studenten VUB starten pop-up-nieuwsredactie project B

VUB-studenten met hart voor Brussel lanceren pop-up-nieuwsredactie

TK
© BRUZZ
11/04/2022

Een dertigtal studenten van de VUB-masteropleiding Communicatiewetenschappen met een hart voor Brussel start met Project B, een pop-up-nieuwsredactie. Die zal aandacht besteden aan positieve nieuwsverhalen over de stad.

Vanaf vandaag en gedurende drie weken nemen VUB-studenten het op zich om de schoonheid van onze hoofdstad in de schijnwerpers te zetten. Met het journalistiek project hopen ze vooroordelen over Brussel weg te werken. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere uitgaan in Brussel, mode en ondernemerschap.

Project B

“Het project bestaat nu al 4 jaar en de focus ligt vooral op de cultuur in Brussel,” legt Pia Bonafede uit, masterstudente Communicatiewetenschappen aan de VUB. “In het begin van het jaar hadden we al bekeken hoe we het redactioneel wilden aanpakken. De onderwerpen die we bespreken zijn al op voorhand gekozen. In maart hebben we die artikels dan ook echt uitgewerkt."

De studenten die deelnemen aan Project B willen op een constructieve en verfrissende manier verhalen brengen over de plek waar zij studeren, maar ontkennen niet dat er duidelijke pijnpunten zijn in Brussel, benadrukt de studente.

“Brussel is een super multiculturele grootstad en dat kan overweldigend zijn voor mensen die wat dieper in Vlaanderen wonen. We negeren niet dat het op sommige vlakken beter kan, maar er zijn zeker ook positieve kanten aan Brussel die beter uitgelicht moeten worden. Wanneer we het bijvoorbeeld hebben over het nachtleven in Brussel komt het grensoverschrijdend gedrag aan bod, maar we vertrekken dan vanuit een ander beginpunt. Zo hebben we de safe spaces in beeld gebracht als initiatief om misbruik tegen te gaan.”

Sociale media

Op hun eigen website en op andere sociale media als YouTube, Facebook, Instagram en TikTok delen ze hun verhalen in de vorm van videoreportages, geschreven interviews en podcasts. “We maken alle content zelf vanuit onze richting,” verduidelijkt Pia. “Sommige studenten kunnen bijvoorbeeld goed overweg met een camera en anderen hebben een brede kennis van podcasts. Iedereen zet zich in voor het medium dat hij of zij in de vingers heeft. De finale producten delen we deze komende drie weken op onze kanalen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni